Google Maps keert terug op iPhone

iPhone-gebruikers kunnen nu in de App Store een sigaar uit eigen doos downloaden: Apple heeft de kaartsoftware van concurrent Google weer toegang gegeven op iPhones. Drie maanden geleden introduceerde Apple zijn eigen, zwaar  bekritiseerde, digitale kaart. Die bleek meer fouten en minder informatie te bevatten dan Google Maps dat al vijf jaar op de iPhone zat - maar nu tot schrik van consumenten verdwenen was.

Apple was zo overtuigd van zijn eigen kunnen dat het de app van de concurrent uit het besturingssysteem haalde. Maar in plaats daarvan werd Apple Maps de risee van de techwereld. Apple Maps, onder meer gebaseerd op TomTom-gegevens, maakt vooral fouten met het combineren van gegevens van verschillende databases. Apple-baas Tim Cook bood in het openbaar zijn excuses voor aan voor Apple Maps en Scott Forstall, de baas van de iPhone-divisie , moest het veld ruimen. Het kaartendebacle hakte er extra hard in omdat tegelijkertijd het aandeel van Apple kelderde: van de recordstand boven de 700 dollar in september tot 539 dollar nu.

Sinds vandaag is de Google Maps-app weer gratis te downloaden. Het internetbedrijf voegt extra functionaliteit zodat
ook andere app-ontwikkelaars naar de Google-kaart kunnen verwijzen. Daarnaast zitten er onderdelen van Google Now in verwerkt. Zodra je
ingelogd bent weet de Maps-app automatisch wat je thuis- en werkadres is. Overigens overtreedt Google wel de Nederlandse wet, zeggen privacykenners: er staat nu standaard aangevinkt dat de gebruiker zijn locatiegegevens anoniem deelt. Dat mag niet.
Onlangs bracht ook Nokia zijn Here.com locatiedienst uit, waarvan ook een iPhone-app beschikbaar is.

    • Marc Hijink