Ghanese disco van Kiki Gyan

WereldKiki Gyan: 24 hours in a disco 1978-82 ****

Op het toilet van een kerk in Accra werd Kiki Gyan op 11 juni 2004 dood gevonden. Zijn lichaam was uitgeteerd door jarenlang druggebruik en de gevolgen van Aids. Een paar uur later zou hij 47 jaar geworden zijn. Ghana verloor zijn beste toetsenist, al was Gyan al jaren van het toneel verdwenen. Volgens velen was hij ooit zelfs de beste toetsenist van Afrika.

Het Britse Soundway verzamelde op 24 Hours in a Disco zeven tracks van Gyan als solo-artiest en frontman tussen 1978 en 1982. Het is het discotijdperk en dat is te horen. Hoge BeeGees-stemmetjes, klappende handjes, een groovende bas, een pompende vierkwarts, de nummers soms tien minuten lang. Knappe jongen die zich tijdens het luisteren niet aan een John Travolta-pasje waagt.

Hoewel Gyan in de periode van 24 Hours in a Disco nog begin twintig was, was dat al aan het einde van zijn jachtige carrière. Op zijn vijftiende vloog hij naar Londen, een muzikale droom achterna. Een jaar later speelde hij in de succesvolle Britse afropopgroep Osibisa. Ze scoorden hits, speelden voor de koningin op Buckingham Palace. Gyan was op zijn achttiende al miljonair.

Hij kreeg onenigheid met de band en ging terug naar Afrika als solo-artiest. Hij trouwde de oudste dochter van Fela Kuti en schreef de vloervullers die op dit album te horen zijn. Maar zijn snelle leven eiste zijn tol toen hij naar Amerika verhuisde. Hij raakte verslaafd aan heroïne en cocaïne en keerde berooid, ziek en bijna vergeten terug naar Ghana.

Soundway heeft een reputatie hoog te houden op het gebied van vergeten Afrikaanse muziek. Discoliefhebbers zullen blij verrast zijn met deze wonderlijke selectie.

Een aankondiging als ‘Afrika’s antwoord op Stevie Wonder’ wekt hogere verwachtingen. Ghanese disco mag in elk geval iets anders bieden dan de ons reeds bekende westerse variant. Dat gebeurt pas op de tweede helft van het album, als Gyan op Pretty Pretty Girls en Sexy Dancer loskomt van de strakke discobeat en zijn keyboardkunsten laat horen.

    • Leendert van der Valk