Geen succes bij reddingsactie bultrug, morgen nieuwe poging

Eerder vandaag werd hij opgegeven, maar er kwam toch nog een ultieme poging om de bultrug die gisteren bij Texel aanspoelde te redden. Vanavond sloegen Ecomare en de Koninklijke Nederlandse Reddingsmaatschappij (KNRM) daarvoor de handen ineen. Het mocht echter niet baten.

Twitter avatar EcomareTexel Ecomare Poging #bultrug te verplaatsen met net is mislukt. Net schoot los, heli accu is leeg Weinig tijd nu actie om bultrug door de nacht te helpen
Twitter avatar franskanters Frans Kanters Redding #Bultrug voorlopig gestaakt. Plannen maken en morgen nieuwe poging. #KNRM , #ecomare & #kustwacht heli hebben ALLES uit kast gehaald

Morgen volgt dus een nieuwe poging. De reddingsteams gaan nu in gesprek over hoe ze hem de nacht kunnen laten doorkomen.

Bultrug spoelde gisteren aan, reddingspogingen al eerder gestaakt

De 12 meter lange bultrug, de grootste die ooit in Nederland is aangespoeld, werd gisteren aangetroffen door een kiteboarder in de buurt van zandplaat de Razende Bol bij Texel. Een reddingsactie werd op touw gezet en leek een succes, maar de walvis zwom zichzelf opnieuw vast. Vanochtend werd duidelijk dat hij er slecht aan toe was.

Natuurcentrum Ecomare besloot daarom aanvankelijk om de bultrug te laten sterven omdat het dier te zwak zou zijn om zichzelf zwemmende te houden. Omdat er ook steeds meer tijd tussen zijn ademhalingen zat, ging men er vanuit dat hij niet meer te redden was. Aan het eind van de middag werd toch nog een nieuwe reddingsactie op touw gezet omdat de bultrug weer wat meer energie leek te hebben.

    • Peter Zantingh