Gaat de gestrande bultrug bij Texel het redden of niet? (Update: misschien)

De bultrug zoals hij er gisteren bijlag. Screenshot RTV Noord-Holland

Gisteren werd er door een kiteboarder een 12 meter lange bultrug gespot in de buurt van zandplaat de Razende Bol bij Texel. Een reddingsactie werd op touw gezet, maar de bultrug is nog niet gered. En het wordt lastig. “Hij leeft nog. Maar zijn conditie is slecht en zijn positie is hopeloos.”

Kitesurfer Ruben Lenten ontdekte de bultrug, de grootste die ooit in Nederland is aangespoeld, gisteren.

“We waren bezig met een fotoshoot toen we de bultrug zagen zwemmen. Bijzonder natuurlijk, want in het buitenland heb ik wel eens walvissen gezien, maar in Nederlandse wateren nooit. Op een gegeven moment lag de bultrug stil. Ik ben er naartoe gegaan om te kijken hoe het beest er aan toe was. Op mijn video zie je hoe ik nog net een sprong over hem kan maken zodra ik hem zie. Daarna hebben we meteen het KNRM gewaarschuwd. Ik hoop dat het arme beest het haalt.”

Maar gaat hij het halen? Gisteren zag het er allemaal wat beter uit. Toen lag de bultrug in een geul en groeide de hoop dat een reddingsactie zou slagen bij de opkomende vloed. Gerbrand Gaaff van Ecomare was aanwezig bij de reddingsactie:

“Het was spannend gisteren en het was een prachtig moment toen de bultrug uit zichzelf loskwam en weer begon te zwemmen. Even leek het de goede kant op te gaan, maar al snel zwom hij zichzelf weer vast. Zijn positie is nu slechter dan gisteren. Hij ligt als het ware op het strand van de zandplaat en ook nog eens behoorlijk hoog.”

Situatie van de ‘bonk stress’ slechter dan gedacht

Vanochtend zijn biologen bij de walvis wezen kijken en hebben ze geconstateerd dat zijn situatie slechter is dan gedacht. Het gewicht van zijn lichaam drukt op zijn vitale organen, zoals de longen. Met alle walvisexperts in Nederland wordt nu gekeken naar een mogelijke reddingsoperatie. Gaaff:

“Je moet het zo zien. Zo’n walvis is op dit moment één bonk stress. Hij moet met grote rust worden benaderd. Het is een beetje speculatie van mijn kant, maar als we hem gaan wegslepen met touwen en netten dan is de kans groot dat hij nog meer gestrest raakt en het daardoor niet zal redden. We kijken nu eerst met alle experts in Nederland wat de beste optie is.”

De bultrug, zoals hij er vanochtend bijlag
http://www.youtube.com/watch?v=rtcBhjoh13U&feature=youtu.be

Steven van der Mije van Naturalis, het onderzoeksinstituut en het gelijknamige natuurhistorisch museum, schat de kans dat de bultrug het overleeft eveneens niet groot in. Van der Mije:

“Hij ligt er al sinds gistermiddag en ik denk dat de kans erg klein is dat hij het gaat halen. Ik vermoed dat hij zoveel inwendige schade heeft dat als ze hem weer in het water krijgen hij alsnog zal overlijden. En daar komt de stress dan nog eens bij.”

‘Meestal zien we ze alleen als ze dood zijn’

Bij de mogelijke reddingsoperatie zijn verschillende partijen betrokken, waaronder het KNRM, Koninklijk Nederlands Instituut voor Zeeonderzoek (NIOZ), SOS Dolfijn, Imares en Ecomare. Sinds 2003 zijn er meerdere bultruggen in de buurt van Nederland gezien. Van der Mije:

“Het is de afgelopen jaren een iets gebruikelijkere gast in de Nederlandse wateren geworden, maar dat zegt ook weer niet zoveel. Tien jaar geleden hadden we een hoop potvissen, die zien we nu nooit meer. Ook worden walvissen in de Noordzee niet actief gemonitord, dus we weten niet hoeveel er zijn. De Noordzee is ondiep en er is weinig voedsel. Dat maakt het niet heel geschikt voor walvissen. Meestal zien we ze alleen als ze dood op het strand liggen.”

Geen Free Willy of Orka Morgan

Mocht de bultrug overlijden en in Nederland aan wal worden gebracht, dan wordt hij naar Naturalis gebracht voor een autopsie zodat de wetenschap meer over het dier kan komen te leren over het dier. En zoals het er nu naar uitziet gaat het anders aflopen dan in Free Willy of met Orka Morgan. En dat is precies waarom deze bultrug voorlopig geen naam krijgt. Gerbrand Gaaff van Ecomare:

“Mensen zijn nu al heel emotioneel bij de bultrug betrokken en roepen ons op om hem te redden. We doen onze uiterste best, maar de kans is natuurlijk reeël dat hij het niet redt. Als we hem dan ook nog een naam geven wordt het voor sommige mensen alleen maar pijnlijker.”

RTV Noord-Holland heeft een livestream en onderzoekers van IMARES houden een liveblog bij.

Update 11:20 uur:

Wendy Beenakker, verslaggever van radio 2, meldt dat de bultrug nu echt stervende is. Er komt dik traanvocht uit zijn ogen.

Update 12:40 uur:

De reddingsactie wordt gestaakt en de bultrug zal sterven.

Update 17:52 uur:
Misschien toch niet. Er wordt een laatste, ultieme reddingspoging ondernomen.

    • Lex Boon