Filmprijs De Schutter

Jammerlijk miste ze de Winterspelen van Vancouver, in 2010. Maar oud-shorttracker Margriet de Schutter (26) krijgt er een hoop voor terug. Met haar documentaire Diepgaan voor Vancouver, waarin de Groningse openhartig vertelt over haar mentale problemen rond het afscheid van haar leven als topsporter, won ze afgelopen zondag de tweede prijs op het Internationale Festival voor Sportfilms in Milaan. Meer dan duizend films uit 113 landen waren ingezonden. „Overweldigend”, zegt ze over haar prijs in de categorie ‘olympische geest, olympische waarden’.

De Schutter ziet haar prijs als een „supermooi platform” om aandacht te vragen voor de uitdagingen die een sporter wacht na zijn loopbaan. „Veel sporters vinden het al een drempel om toe te geven dat ze niet meer voor 100 procent op hun sport kunnen focussen. Dat geeft een schuldgevoel.”

De Schutter begon na haar carrière de website extopsporter.nl, met informatie over het leven na de sport. „Na mijn film is er meer aandacht gekomen voor ex-topsporters. Die zitten met vragen over een baan, over aftrainen. Stoppen hoort ook bij je carrière, als een cooling down na de wedstrijd.” Voor hen is het vaak een geruststelling om te weten dat andere sporters dezelfde problemen hebben.”

De film is zondag 23 december, 15.30 uur, te zien op Nederland 2.

    • Rob Schoof