Fed linkt rente aan werkloosheid

Het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Federal Reserve, zal de rentetarieven op recordlage niveaus houden totdat de hardnekkig hoge werkloosheid in de Verenigde Staten is gedaald tot 6,5 procent, van de huidige 7,7 procent. Verwacht wordt dat dat cijfer niet voor 2015 wordt bereikt.

Dat heeft de ‘Fed’ gisteren laten weten. Het is voor het eerst dat de Fed zijn monetaire beleid koppelt aan een doelstelling voor het werkloosheidscijfer. Tot nu toe werden prognoses voor rentestanden gesteld in tijdsperioden, en was de belangrijkste doelstelling de inflatie op of onder 2 procent per jaar te houden.

Ook gaat de Fed voorlopig door met het opkopen van obligaties ter waarde van 85 miljard dollar (65 miljard euro) per maand, om de moeizaam herstellende economie van de Verenigde Staten te stimuleren. Vanaf 1 januari zal meer geld worden bijgedrukt om dat doel te bereiken.

„Tegen een macro-economische achtergrond die wordt gekenmerkt door hoge werkloosheid en gematigde inflatie, zal het comité zijn ruime monteraire beleid voortzetten”, zei Ben Bernanke, voorzitter van het stelsel van centrale banken, tijdens een persconferentie.

In de praktijk blijft de prognose voor de rentestand ongeveer gelijk, want de Fed had al eerder voorspeld dat rentetarieven tot half 2015 uiterstlaag zouden blijven. De Fed is bereid om inflatie te tolereren tot 2,5 procent, een half procentpunt boven het doelniveau van 2 procent, zei Bernanke.

Wat betreft het beleid van geldverruiming verstevigt de Fed de in september ingezette praktijk om maandelijks 85 miljard dollar aan leningen te kopen. Eind dit jaar eindigt Operation Twist, een programma dat eind 2011 begon waarbij maandelijks 45 miljard dollar aan kortlopende leningen werden uitgeschreven om langlopende leningen terug te kopen. In plaats daarvan gaat de Federal Reserve maandelijks voor 45 miljard extra dollars drukken.