Europa akkoord met betaling 49 miljard - ‘Griekenland komt in rustiger vaarwater’

Eurogroepvoorzitter Juncker maakte op een persconferentie bekend dat Griekenland 49,1 miljard euro aan eerder toegezegde leningen krijgt uitgekeerd. Foto AFP / Georges Gobet

Griekenland krijgt 49,1 miljard euro aan eerder toegezegde leningen uitgekeerd. Dat hebben de zeventien ministers van financiën van de eurozone besloten, heeft eurogroepvoorzitter Juncker bekendgemaakt. Griekenland wacht al weken op het geld.

‘Griekenland in rustiger vaarwater’

De komende dagen wordt 34,3 miljard euro overgemaakt naar de Grieken. De rest van het geld moet uiterlijk in maart op de Griekse rekening zijn bijgeschreven. Met het geld komt Griekenland waarschijnlijk in een iets rustiger vaarwater, aldus onze correspondent in Zuidoost-Europa Marloes de Koning:

“Dit geld had eigenlijk al in juni uitgekeerd moeten worden, maar in de nasleep van de verkiezingen en de problemen rond het vormen van een regering is er veel vertraging opgelopen. De huidige regering heeft aardig wat schade ingelopen en nu dit geld er is komt het land waarschijnlijk in een iets rustiger vaarwater. Een deel van de onzekerheid is weg.”

Faillissement van Griekenland dreigde

Het gaat om de volgende tranche van een al eerder toegezegd hulppakket. De uitbetaling was uitgesteld, omdat Griekenland de staatsschuld niet op tijd wist terug te dringen. Begin december werd een overeenkomst gesloten waarbij onder meer werd afgesproken dat de Grieken schuld tegen een derde van de waarde gingen terugkopen. Dat is gisteren afgerond, waarmee de weg voor uitbetaling vrij was.

Zonder het geld dreigde een faillissement van Griekenland en mogelijk een gedwongen vertrek uit de eurozone. “De beslissing van vandaag haalt de schaduw weg die over Griekenland hing”, stelde eurocommissaris Olli Rehn. In Griekenland kan men nu het geld wordt overgemaakt even opgelucht ademhalen. De Koning:

“Het bancaire verkeer is vrijwel tot stilstand gekomen en het probleem van liquiditeit wordt hiermee voorlopig even opgelost. De overheid kan achterstallige rekeningen voldoen en op die manier weer wat geld in de economie pompen. Een groot deel van het geld gaat wel direct naar de banken, die het geld ook zullen gebruiken om hun eigen gaten te vullen. Het is de vraag hoeveel van dat geld echt direct terugstroomt in de economie.”

    • Lex Boon