‘Complicaties’ bij de operatie van Chavez maken herstel lastig

Een aanhanger van Chavez houdt een beeldje van de Maagd Maria bij zich tijdens een bijeenkomst in Caracas waarbij mensen bidden voor de gezondheid van de president. Foto Reuters / Carlos Carcia Rawlins

Bij de operatie van de Venezolaanse president Hugo Chavez hebben zich ‘complicaties’ voorgedaan. Chavez bloedde en daarom waren er ‘correctiemaatregelen’ nodig. De tegenslag is van politiek belang omdat Chavez begin januari moet worden ingezworen voor een nieuwe termijn. Lukt dat niet, dan volgen nieuwe verkiezingen.

De update over zijn situatie kwam vanavond via de minister van Informatie, Ernesto Villegas, die een regeringsverklaring naar buiten bracht.

Chavez werd afgelopen dinsdag voor de vierde keer in Cuba geopereerd aan kanker. Aanvankelijk zeiden zijn artsen dat het ‘een succes’ was geweest, maar gisteravond zei vicepresident Nicolas Maduro dat hij een ‘ingewikkeld’ herstel tegemoet gaat. Maduro, die deze week door Chavez zijn gedroomde opvolger werd genoemd, zei dat Chavez een “delicate” operatie onderging en dat de president veel tijd nodig zal hebben om volledig te herstellen.

Villegas was gisteren nog hoopvol over of Chavez 10 januari zou halen; dat is de dag waarop hij ingezworen moet worden voor een nieuwe zesjarige termijn nadat hij in oktober de verkiezingen won. Als een president niet beëdigd kan worden, moeten volgens de wet nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven.

Artsen ontdekten vorige week opnieuw kwaadaardige cellen

Chavez was vorige week nog maar net een paar dagen terug van een medische behandeling in Cuba of hij liet van het weekend weten dat hij opnieuw terug moest voor een operatie. Artsen hadden opnieuw kwaadaardige cellen gevonden in dezelfde gebieden als waar de vorige keren tumoren opdoken. In 2011 werd voor de eerste keer kanker bij hem geconstateerd aan zijn heup en bekken. Behalve een operatie kreeg hij chemotherapie en bestraling.

De slechte gezondheidstoestand van de president leidde tot enige politieke onrust in het land. Mocht de president onverhoopt overlijden, dan schrijft de grondwet voor dat er binnen dertig dagen nieuwe verkiezingen moeten plaatsvinden.

    • Peter Zantingh