Eerste sprookje Hans Christian Andersen ontdekt

Hans Christiaan Andersen in 1865 foto: Henrik Tilemann

In de nationale archieven van Denemarken is een onbekend sprookje van de Deense schrijver Hans Christian Andersen (1805-1875) ontdekt, zo weet het AD. Andersen-specialist Ejnar Stig Askgaard noemt de vondst in de Deense krant Politiken ‘sensationeel’.

Het sprookje, vermoedelijk het eerste sprookje dat Andersen schreef omdat het ‘grof’ opgeschreven is, draagt de naam ‘De vetkaars’. Die vetkaars zoekt in Andersens vertelling zijn plek in de wereld en vindt die pas als hij door een tondeldoos wordt aangestoken.

In Politiken legt Stig Askgaard uit waarom de vondst van ’De vetkaars’ zo opmerkelijk is:

‘Deels omdat het zijn eerste sprookje moet zijn en deels omdat het aantoont dat Andersen al op jonge leeftijd geïnteresseerd was in sprookjes, nog voor hij schrijver was.’

Hans Christian Andersen werd in 1805 geboren in een armoedige buurt van Odense, op het eiland Fünen, als enig kind van een schoenmaker een ongeletterde wasvrouw. Hij debuteerde in 1828, na een mislukte carrière als toneelspeler, als prozaschrijver. Rond Kerst 1835 verscheen zijn eerste bundeling sprookjes. Die zou hou tot vlak voor zijn dood in 1875 blijven schrijven.

    • Roderick Nieuwenhuis