De oprolbare smartphone komt eraan

Na het lezen van de krant je iPad oprollen en zo in je binnenzak stoppen. Het komt eraan. Buigzame smartphones en tablets: na jaren van experimenteren komen volgend jaar de eerste exemplaren op de markt. Technologiebedrijf LG is al begonnen met de massaproductie van volledig flexibele schermen voor e-readers. De nieuwe buigtechnologie leidt tot veel plannen bij techbedrijven. Eén van de leukste ideeën is de slap-smartphone. Denk aan de klaparmbandjes van vroeger, de plastic armbanden die je om je arm heen slaat, maar dan met een telefoon. Ook gehoord: een oprolbare smartphone die je achter je oor kunt steken als een potlood.

Allemaal mogelijk gemaakt door grafeen, in 2004 ontdekt door Russische wetenschappers. Grafeen wordt gemaakt door een dun laagje af te pellen van grafiet, het spul in potloden. Het resultaat is een doorzichtig stuk koolstofmateriaal, tweehonderd keer sterker dan staal. Grafeen is dé oplossing voor onze kwetsbare smartphones en tablets.

Inmiddels zijn meer dan 200 bedrijven bezig met de ontwikkeling van het materiaal, dat ook voor computerprocessors kan worden gebruikt. IBM liet onlangs weten dat de snelheidslimiet van grafeenchips nog niet in zicht is. Dat belooft wat.

    • Stijn Bronzwaer