De geheime liefde van Snoopy's schepper

CORRECTS SPELLING OF SCHULZ, NOT SCHULTZ - This photo provided by Sotheby's in New York shows some of the romantic letters and drawings the late Peanuts creator Charles Schulz sent to a young woman 23 years his junior, who infatuated him. The love notes from 1970-1971 are being offered for sale at Sotheby's in New York by the family of Tracey Claudius, who the auction house says is ill at her home near Philadelphia. It's estimated they'll bring $250,000 to $350,000 at the Dec. 14 auction. (AP Photo/Sotheby's)
CORRECTS SPELLING OF SCHULZ, NOT SCHULTZ - This photo provided by Sotheby's in New York shows some of the romantic letters and drawings the late Peanuts creator Charles Schulz sent to a young woman 23 years his junior, who infatuated him. The love notes from 1970-1971 are being offered for sale at Sotheby's in New York by the family of Tracey Claudius, who the auction house says is ill at her home near Philadelphia. It's estimated they'll bring $250,000 to $350,000 at the Dec. 14 auction. (AP Photo/Sotheby's) AP

Was Snoopy’s schepper een oude snoeper? De tekenaar van Charlie Brown, Charles M. Schulz (1922 - 2000) werd in 1970 – hij was toen 48 en getrouwd -- in ieder geval tot over zijn oren verliefd op een 23 jaar jongere vrouw, Tracey Claudius. De affaire duurde zeker een jaar, en tussen 1970 en 1971 schreef hij de 25-jarige ‘Tracey, Tracey, Tracey’, zoals hij haar vaak noemde (‘I love all of you’) liefdesbrieven vol tekeningen. Een bundel van 44 van die brieven wordt morgen bij Sotheby’s in New York geveild. Verwachte opbrengst: tussen de 250.000 en 350.000 dollar.

Sommige verwikkelingen rond de affaire sijpelden door in de Peanuts-strip over Charlie Brown en zijn hondje Snoopy, die Schulz tot zijn dood 50 jaar lang tekende. De strip verscheen dagelijks in 2.600 kranten in 75 landen en was daarmee ’s werelds populairste strip. Schulz' brieven zijn ter veiling aangeboden door de familie van Tracey Claudius, die volgens het veilinghuis ziek is en woont in de omgeving van Philadelphia.

Schulz ontmoette Tracey Claudius op 16 maart 1970 in Santa Rosa, als fotografe bij een interview dat een vriend met de striptekenaar had. Maar dat was een voorwendsel, schreef ze hem later, om als fan Schulz in persoon te kunnen bedanken voor alle plezier die hij haar gaf met zijn strip over Charlie Brown en zijn ‘stomme beagle’ Snoopy.

Schulz, die door mensen die hem kenden omschreven wordt als gereserveerd, schreef haar gloedvolle brieven, vaak ondertekend met zijn eigen bijnaam Sparky. Toen Schulz’ vrouw Joyce Halverson lucht kreeg van de liefde van Schulz voor Tracey Claudius, verbood zij haar man nog met haar te telefoneren.

Schulz heeft Tracey Claudius twee keer ten huwelijk gevraagd, maar de 25-jarige weigerde beide keren, omdat ze bang was dat Schulz’ reputatie aangetast zou worden als hij met een 23 jaar jongere vrouw zou trouwen. Schulz scheidde na de affaire in 1972 van zijn eerste vrouw en hertrouwde in 1973 met Jean Forsyth Clyde.