Charlie Brown's verborgen liefde

Als 48-jarige werd schepper van Snoopy en Charlie Brown verliefd op een 25-jarige vrouw. Nu veilt haar familie zijn liefdesbrieven.

Was Snoopy’s schepper een oude snoeper? De tekenaar van Charlie Brown, Charles M. Schulz werd in 1970 – hij was toen 48 jaar en getrouwd – in ieder geval tot over zijn oren verliefd op een 23 jaar jongere vrouw, Tracey Claudius. De affaire duurde zeker een jaar. Tussen 1970 en 1971 schreef hij de 25-jarige ‘Tracey, Tracey, Tracey’ zoals hij haar vaak noemde („I love all of you”) liefdesbrieven vol tekeningen.

Een bundel van 44 van die romantische brieven van Schulz, die in 2000 op 77-jarige leeftijd overleed, wordt vrijdag 14 december bij Sotheby’s in New York geveild. Verwachte opbrengst tussen de 250.000 en 350.000 dollar ( 192.000 en 270.000 euro). Sommige verwikkelingen rond de affaire sijpelden door in de strip Peanuts over Charlie Brown en zijn hondje Snoopy, die Schulz tot zijn dood 50 jaar lang tekende. Die strip verscheen dagelijks in 2.600 kranten in 75 landen en was daarmee ’s werelds populairste stripserie.

De brieven zijn ter veiling aangeboden door de familie van Tracey Claudius, die volgens het veilinghuis ziek is en woont in de omgeving van Philadelphia.

Schulz ontmoette Tracey Claudius op 16 maart 1970 in Santa Rosa, als fotografe bij een interview dat een vriend van haar met de striptekenaar had. Maar dat was een voorwendsel, schreef ze hem later, om als fan Schulz in persoon te kunnen bedanken voor alle plezier dat hij haar gaf met zijn strip over Charlie Brown en zijn „stomme beagle” Snoopy.

Schulz, door mensen die hem kenden omschreven als gereserveerd, schrijft haar gloedvolle brieven, vaak ondertekend met zijn eigen bijnaam Sparky. Hij somt ondermeer de goede punten van Claudius op en noemt haar ‘beepable’, ’huggable’ and ‘buggable’. ‘Beep’ is het piepgeluid waarmee op radio en tv een onzedelijk woord onhoorbaar wordt gemaakt. Peanuts-stripfiguur Lucy zegt later in de strip tegen Snoopy: „Soms zit je me dwars (‘bug me’), soms kan ik je wel omhelzen” (‘hug you’), waarop Snoopy antwoordt: ‘Zo ben ik nu eenmaal: huggable en buggable’.

Als Schulz’ vrouw Joyce Halverson lucht krijgt van de liefde van Schulz voor Claudius, verbiedt zij hem nog met haar te telefoneren. In de strip krijgt Snoopy even later van Charlie Brown te horen dat hij die „meisjesbeagle” niet meer mag ontmoeten en ook geen telefoongesprekken meer met haar mag voeren.

In het pakket liefdesbrieven zit ook een omslag van een nieuw woordenboek, met de mededeling van Schulz: „Ik ga mijn nieuwe woordenboek terugsturen, want er staan geen woorden in om te omschrijven hoeveel ik van je hou.”

Schulz heeft Tracey Claudius twee keer ten huwelijk gevraagd. Ze weigerde beide keren, omdat ze bang was dat Schulz’ reputatie aangetast zou worden als hij met een 23 jaar jongere vrouw zou trouwen. Schulz scheidde na de affaire in 1972 van zijn eerste vrouw en hertrouwde in 1973 met Jean Forsyth Clyde.

    • Paul Steenhuis