Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Buma: zet Berlusconi uit Europese christen-democratische partij

Berlusconi toen hij zaterdag bij Milanello, het trainingscomplex van zijn club AC Milan, zijn nieuwe gooi naar het premierschap aankondigde. Foto AFP / Giuseppe Cacace

Het CDA vindt dat er voor Silvio Berlusconi geen plaats meer is in de Europese Volkspartij (EVP), waar het CDA bij hoort. Dat zei CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma vandaag in Brussel, net voor een bijeenkomst van de Europese christen-democraten.

Volgens Van Haersma Buma moet de Italiaanse oud-premier Berlusconi niet de kans krijgen “om Italië weer te gronde te richten”. “Ik denk ook niet dat anderen daarop zitten te wachten.”

Berlusconi wil opnieuw lijsttrekker worden

Eind vorige week zegde Berlusconi zijn steun op aan het bezuinigingsbeleid van premier Mario Monti. Daarop kondigde Monti zijn aftreden aan. Berlusconi liet zaterdag weten dat hij opnieuw lijsttrekker wil zijn bij de Italiaanse parlementsverkiezingen van volgend jaar.

Van der Camp: hij moet maar lid worden van golfclub Milaan

Ook Wim van de Camp, leider van de CDA-delegatie in het Europees Parlement vindt dat er voor Berlusconi nu geen rol meer is in de EVP. “Hij moet maar lid worden van de golfclub in Milaan.”

Berlusconi kwam vandaag zelf ook naar Brussel voor de EVP-bijeenkomst. CDA-Europarlementariër Corien Wortmann, vice-voorzitter van de EVP-fractie in het Europees Parlement, zei dat het voor de EVP “onacceptabel” is als Berlusconi opnieuw premier zou willen worden van Italië.

Berlusconi verweet Monti deze week een “germanocentrische” (pro-Duitse) politiek te voeren. “Wat kan ons die spread schelen?”, zei hij over het renteverschil tussen Italië en Duitsland op de financiële markten.

Ook in Straatsburg harde kritiek op Berlusconi

Ook in Straatsburg, waar het Europees Parlement nu vergadert, had de EVP eerder deze week al harde kritiek op Berlusconi. EVP-fractieleider Joseph Daul noemde het een “ernstige vergissing” van Berlusconi’s partij om de regering van Monti te laten vallen. “Europa kan zich geen politiek spektakel veroorloven”, zei Daul. En hij waarschuwde dat de EVP “populisme veroordeelt”.

De leider van de liberale fractie in het Europese Parlement, Guy Verhofstadt, drong er tijdens een debat met Daul op aan dat de EVP Berlusconi buiten de deur zou zetten. Hij zei:

“Het is toch godgeklaagd wat er in Italië gebeurt? Een politicus zegt dat hij terugkomt, de regering valt en de eurozone valt terug in een crisis.”

Heftige reactie financiële markten op crisis Italië

De financiële markten reageerden meteen heftig op de politieke crisis in Italië en de rente op Italiaanse staatsleningen steeg. “Als je dat ziet”, zegt Van de Camp, “dan weet je dat het zo niet langer kan.”

Joseph Daul had aan Verhofstadt geantwoord dat “de statuten van de EVP gerespecteerd moesten worden”. Berlusconi is er niet zomaar uit te zetten. Volgens Van de Camp wordt gewerkt aan een “nette oplossing”.