Cameron wil het homohuwelijk

Brits premier Cameron wil in 2014 het homohuwelijk invoeren en tegenstanders sparen. En daarvan zijn er veel in zijn eigen partij.

BIRMINGHAM, ENGLAND - OCTOBER 08: Supporters of gay marriage protest outside Birmingham Town Hall, which is hosting a Coalition for Marriage fringe event, as part of the Conservative Party Conference close to the International Convention Centre on October 8, 2012 in Birmingham, England. The annual, four-day Conservative party conference began yesterday and feature speeches from Cabinet ministers and the Mayor of London. (Photo by Matt Cardy/Getty Images) Getty Images

Met een ingewikkeld compromis wil de Britse premier David Cameron in 2014 het homohuwelijk invoeren en tegelijk de tegenstanders – vooral binnen zijn eigen partij – niet te veel tegen zich in het harnas jagen. Een derde van de ruim driehonderd Tories in het Lagerhuis dreigen tegen de openstelling van het huwelijk voor homo’s te stemmen.

Om hun tegemoet te komen zal in de wet worden vastgelegd dat mensen die het homohuwelijk afwijzen niet veroordeeld kunnen worden wegens discriminatie en dat geestelijken niet verplicht kunnen worden mee te werken aan een huwelijk tussen partners van hetzelfde geslacht. Bemoeienis van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens wordt niet geaccepteerd.

Een probleem is dat de Church of England, de Engelse staatskerk, zich verzet tegen het homohuwelijk. Om conflicten te voorkomen wil de regering daarom expliciet in de wet vastleggen dat de Church of England en ook de Church of Wales geen homohuwelijken mogen sluiten. „Die wettelijke voorwaarde erkent en beschermt de unieke en historische positie van beide kerken”, zei minister van Cultuur Maria Miller, die na een jaarlang strijd het wetsvoorstel deze week in het Lagerhuis verdedigde.

De kerken voelen weinig voor zo’n verbod. Voor homo’s is er sinds 2005 het geregistreerde partnerschap, dat hun dezelfde rechten geeft als getrouwden. Het huwelijk, ook het seculiere, moet wat de kerken betreft voorbehouden blijven aan man en vrouw. Het verbod op homohuwelijken in de anglicaanse kerken beschouwen ze echter als een vorm van inmenging in religieuze aangelegenheden die veel te ver gaat. Temeer omdat andere religieuze organisaties wel het recht hebben wel homohuwelijken te sluiten, tenminste als ze dat expliciet hebben aangegeven.

Het verzet van conservatieve politici zal door de extra bepalingen niet worden gebroken. „We gaan veel van onze traditionele aanhang verliezen”, waarschuwde Lagerhuislid David Davies. En Bob Stewart vraagt zich af waarom de regering „met alle geweld duizenden gelukkig getrouwde mensen in de war moet brengen”. Stuart Jackson spreekt van „een constitutionele wandaad” en volgens Edward Leigh heeft de staat niet het recht „het huwelijk opnieuw te definiëren”. UKIP, de eurosceptische UK Independence Party, denkt te kunnen profiteren van de meningsverschillen bij de Conservatieven. De partij is tegen en afvallige Tories zijn van harte welkom.

Volgens de regering steunt zo’n 53 procent van de Britten het homohuwelijk; volgens Stonewall, een organisatie voor homorechten, ruim 70 procent. En onder jongeren zelfs iets meer dan 80 procent. Voorstanders van de wet waarschuwen dat de Conservatieven jongeren van zich vervreemden als ze zich verzetten. Labour en de liberaal-democraten zijn in grote meerderheid vóór. Minister Miller hield de parlementsleden deze week voor dat het Lagerhuis er altijd voor zorgde dat het huwelijk een weerspiegeling is van wat er leeft in de maatschappij. Alleen daardoor is het huwelijk volgens haar „relevant en betekenisvol” gebleven.

    • Paul Luttikhuis