Bouterse verscheurt Surinaamse familie

Borger Breeveld als woordvoerder van toenmalig legerleider Bouterse.

Holland Doc: Wan Famiri Ned. 2, 22.55 - 23.55 uur

Wan Famiri – Eén familie? Zo kun je in een notedop het ‘probleem Suriname’ vatten. Want Suriname, dat was toch dat land waar alle rassen het zo goed samen konden vinden? Iedereen is in dat kleine land toch een beetje familie van elkaar? Maar hoe zit het dan met die Decembermoorden, waarvan de president wordt verdacht? De president die tegenstanders „vijanden van het volk” noemt?

Wan Famiri – Eén familie? gaat over broers en zus Breeveld. Borger werd bekend als hoofdrolspeler in de film Wan Pipel (1976). Maar hij was ook woordvoerder van Desi Bouterse, voor die in 2010 president werd; Hans is directeur van een organisatie voor burgerschap; Carl is dominee en parlementslid voor een oppositiepartij tegen Bouterse; Clarence is muzikant, Lucia dominee.

Het is een hele prestatie dat filmmaker Geertjan Lassche de vijf aan de praat kreeg. Want hoe ga je om met een broer die werkte voor de moordverdachte? Alle Breevelds verloren vrienden op 8 december 1982.

Lassche confronteert de familie op indringende, soms ontroerende wijze met zichzelf. Hij legt zo een trauma bloot, dat in Suriname al te vaak schuil gaat achter de vrolijke lach. Dit lijkt ook de reden dat de familie de maker liet weten dat de documentaire „wat ons betreft niet uitgezonden zou mogen worden”. Lassche maakt universele morele dilemma’s tastbaar. Alleen al daarom is zijn documentaire van waarde.

    • Hans Buddingh'