beeldende kunst

Tentoonstelling Gouden Eeuw Amsterdam Museum

Arte Povera

In het Kröller-Müller museum opent 15 december de tentoonstelling De rijkdom van Arte Povera; Italiaanse avant-garde uit de jaren 70. Arte Povera, letterlijk vertaald ‘arme kunst’, is de naam die eind jaren 60 aan een groep van circa 15 Italiaanse kunstenaars en hun werk werd gegeven. Het woord ‘povera’ staat voor de intentie van deze kunstenaars om zichzelf, hun beeldmateriaal èn de toeschouwer te ontdoen van overbodige ballast in woord en beeld. Op de tentoonstelling is werk te zien van onder meer Giovanni Anselmo, Luciano Fabro en Mario Merz.

15 december t/m 7 april. Kröller-Müller museum, Otterlo. www.kmm.nl

Viviane Sassen

Met de expositie In and out of fashion toont Huis Marseille 17 jaar modefotografie van Vivianne Sassen. Daar hoort onder andere een keuze bij uit de vroege series die ze met Emmeline de Mooij maakte voor tijdschriften als Purple en Kutt, maar ook een selectie van recent modewerk voor ondermeer New York Times Magazine, Acne en Louis Vuitton. Een deel van de tentoonstelling wordt onder de naam Voorspel gewijd aan de momenten die Viviane Sassen vastlegt voor de shoot begint 15 december t/m 17 maart. Huis Marseille, Amsterdam. www.huismarseille.nl

Gouden Eeuw

Gelijktijdig met de tv-serie over de Gouden Eeuw is in het Amsterdam Museum de tentoonstelling De Gouden Eeuw, proeftuin van onze wereld te zien. Het verhaal over wereldhandel, de Verenigde Oost-Indische Compagnie, florerende wetenschap, slavernij en oorlog wordt in beeld gebracht aan de hand van de nieuwste multimediatechnieken. Historische topstukken zijn er van onder andere Rembrandt, Pieter de Hooch, Maerten de Vos, Dirck Hals en Melchior d’Hondecoeter.

t/m 31 augustus, Amsterdam Museum. www.amsterdammuseum.nl

Indianen

De Nieuwe Kerk in Amsterdam presenteert een tentoonstelling over de artistieke tradities van indianen van het Noord-Amerikaanse continent. Aan de hand van zeven regio’s wordt een beeld geschetst van de rijke kunst en cultuur van indianenvolken. Ruim tweehonderd kunstobjecten en gebruiksvoorwerpen nemen de bezoekers mee naar de prairies in de Midwest, de vlakten rond de Great Lakes, Californië, de Canadese westkust en de landen van de Navajo en de Inuit.

t/m 14 april. De Nieuwe kerk, Amsterdam. www.nieuwekerk.nl

Oskar Fischinger

Het Eye-filmmuseum wijdt een tentoonstelling aan filmkunstenaar Oskar Fischinger (1900-1967). Met zijn vroege abstracte experimenten streefde hij naar een filmisch equivalent van muziek en een zuivere beeldtaal. Fischinger is ook de uitvinder van een aantal filmische apparaten zoals de ‘wax-slicing machine’ en andere special effects. Lang voordat de videoclip bestond, verbond Fischinger abstracte beelden met muziek en ritmes.

15 december t/m 17 maart in Eye, Amsterdam. www.eyefilm.nl

Pépé Smit

Op de tentoonstelling All Together Now is het videowerk van Pépé Smit te zien Suikerzoete verleiding neemt de toeschouwer mee naar een donkere wereld waar verborgen machtsverhoudingen en cliché’s worden gefileerd. Zo kan een onschuldig ritueel als het drinken van een kopje thee veranderen in een eeuwigdurende wurggreep.

15 december 2012 t/m 19 januari Witzenhausen gallery, Amsterdam. www.witzenhausengallery.nl