Woede om raket N-Korea

Ondanks kritiek vooraf uit het buitenland heeft Noord-Korea vanmorgen een nieuwe raket gelanceerd. Kim Jong-un geeft er zijn visitekaartje mee af.

Noord-Korea heeft vanmorgen een langeafstandsraket gelanceerd, naar het lijkt voor het eerst met succes. De raket moest een weersatelliet in omloop brengen. Volgens buitenlandse analisten wil het land zulke raketten op den duur uitrusten met kernkoppen. Dan zouden ze een bedreiging kunnen vormen voor de Amerikaanse westkust.

Triomfantelijk bracht een nieuwslezeres van de Noord-Koreaanse televisie, in traditionele kleding gehuld, de bevolking op de hoogte van de succesvolle lancering. Waarna het station patriottische liederen speelde met onder meer de tekst ‘Chosun (Korea) doet wat het zegt’.

De communistische leider Kim Jong-un, die bijna een jaar geleden zijn overleden vader Kim Jong-il opvolgde, trok zich niets aan van alle buitenlandse kritiek op de lanceerplannen. Voor de jonge leider, vermoedelijk 29 jaar oud, woog zwaarder de eigen burgers en het buitenland te laten zien dat het land ook onder hem blijft meetellen.

De reactie in de hoofdstad Pyongyang bleef niet uit. Persbureau AP meldde vanuit de hoofdstad dat er in de straten werd gedanst. Het was echter niet direct duidelijk of het hier om spontane of georkestreerde vreugde ging.

Buitenlandse bronnen bevestigen dat de lancering vanmorgen goed lijkt te zijn verlopen. De eerste twee delen van de drietrapsraket kwamen neer in de Gele Zee, het derde ten oosten van de Filippijnen. Amerikaanse deskundigen zeiden pas met zekerheid te kunnen vaststellen of de missie een succes is wanneer de weersatelliet ten minste één keer rond de aarde is gegaan.

De kritiek uit het buitenland was scherp. De VS spraken van een „provocerende daad die de regionale veiligheid bedreigt”. Japan, dat zijn leger al in verhoogde staat van paraatheid had gebracht, eiste vanmorgen een spoedzitting van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.

Belangrijker voor Noord-Korea echter is de reactie uit China, op het internationale toneel en economisch zijn grote beschermheer. Het staatspersbureau Xinhua riep Noord-Korea vanmorgen op zich te houden aan de resoluties van de VN (die dit soort lanceringen verbieden). Een woordvoerder noemde de actie van Pyongyang „spijtig.” Maar Xinhua onderstreepte ook Noord-Korea’s „recht op vreedzame wijze de ruimte te verkennen”.

Een eerdere lanceerpoging in april, die de honderdste geboortedag van Kims grootvader Kim Il-sung luister moest bijzetten, mislukte. Ook drie andere pogingen sinds 1998 gingen mis. Wel voerde het regime in 2006 en 2009 kernproeven uit, voor zover bekend met succes.

Noord-Korea hangen nu naar verwachting nieuwe internationale sancties boven het hoofd. Die zullen het land, dat een aanzienlijk deel van zijn 22 miljoen inwoners toch al niet kan voeden, in verdere economische problemen brengen. Veel analisten sluiten uit dat het land bij voorbeeld op nucleair terrein ooit concessies zal willen doen.