Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Cultuur

Waarom slaapt een baby met de handen omhoog?

Mayke Swart heeft een dochter van vier maanden. En net als veel andere baby’s, schrijft ze, slaapt haar dochter meestal met haar handen boven haar hoofd. „Gevolg: koude handjes.” Waarom slapen baby’s zo?

Kinderfysiotherapeut Els Geerdink van de Nijmeegse fysiotherapiepraktijk THOM komt veel baby’s tegen die met de handen boven het hoofd slapen. Een medische verklaring kent ze niet, wat ze wel weet: deze baby’s zijn tevreden. „Een baby die met zijn armen in de lucht ligt, is ontspannen. Die geeft zich aan je over. Ik noem dat de hoerahouding.”

Hoewel er inmiddels allerlei slaapzakken op de markt zijn met mouwen die je tot over de handen van je kind kunt trekken, hebben kinderen volgens Geerdink weinig last van koude handen. „Ze worden er in ieder geval niet wakker van.”

Dat een kind vaak in deze houding wordt aangetroffen, is een gevolg van de „richtlijn wiegedood” zegt Geerdink. Kinderartsen adviseren sinds 1987 om kinderen op de rug te laten slapen, in plaats van op de buik – waardoor minder kinderen onverwacht in hun slaap overlijden. Zou je kinderen de keuze geven, „dan draait 90 procent op de buik”.

Tegen de tijd dat kinderen zichzelf kunnen omdraaien, treffen ouders hun kinderen vaak in een andere typische houding aan: de knieën onder de buik, de billen de lucht in. Waarom ze dat doen?

Kinderarts Corrie Jacobs van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch legt uit dat het te maken heeft met de houding in de baarmoeder, een kind kruipt in de foetushouding. Volwassenen kunnen dezelfde houding aannemen „wanneer ze zich ellendig en onveilig voelen”.

Dat volwassenen niet vaak slapen met hun knieën onder hun buik komt volgens kinderfysiotherapeut Els Geerdink doordat een baby flexibeler is. „Volwassenen bewegen anders, je spieren ontwikkelen zich, waardoor je liever in een andere houding ligt.”

Ook een vraag voor deze rubriek? Mail naar vraag@nrc.nl