‘Vrienden van Syrië’ erkennen Syrische oppositie - kritiek Rusland

Het hoofd van de Syrische Nationale Coalitie, Ahmad Mouaz Al-Khatib, tijdens een meeting vorige maand in Doha, Quatar. Foto ANP EPA / Stringer Het hoofd van de Syrische Nationale Coalitie, Ahmad Mouaz Al-Khatib, tijdens een meeting vorige maand in Doha, Quatar. Foto ANP EPA / Stringer

130 landen, waaronder Nederland, die verenigd zijn in de ‘Vrienden van Syrië’ hebben de nieuwe Syrische Nationale Coalitie (SNC) erkend als de “legitieme vertegenwoordiger van het Syrische volk”. Rusland heeft scherpe kritiek geuit op de erkenning door de VS.

De erkenning van de Amerikaanse president Obama vannacht, kwam een dag later nadat de EU hetzelfde had gedaan. Voor Rusland komt die stap als een verrassing. Volgens het land rekent de VS kennelijk op een militaire overwinning door de opstandelingen tegen het Syrische bewind. De Russische minister Lavrov van Buitenlandse Zaken zei dat de VS zich niet aan internationale afspraken houdt:

“Dit besluit is in strijd met de gemaakte afspraken in Genève, waarin wordt voorgesteld een dialoog te beginnen tussen regeringsvertegenwoordigers en afgevaardigden van de oppositie. Tijdens de bijeenkomst in Genève dachten we dat de VS de noodzaak begreep om condities te creëren waarin alle partijen deelnemen in de dialoog.”

De erkenning van de SNC zat er aan te komen en komt op zich niet als een verrassing, zegt NRC-redacteur Carolien Roelants. Maar het is wel een belangrijke formaliteit aldus Roelants:

“Voor de internationale gemeenschap is het belangrijk dat er een aanspreekpunt en onderhandelingspartner is van de oppositie. Maar zo’n coalitie blijft problematisch met al die verschillende groeperingen die zich wel of niet vertegenwoordigd voelen. De vorige coalitie van de oppositie, de Syrische Nationale Raad, ging dan ook ten onder aan ruzie. Het is voor alle landen nu dus zaak deze boel bij elkaar te houden en te voorkomen dat deze coalitie ook elkaar valt.”

Behalve het uitspreken van de erkenning van de SNC, riepen de landen die bijeen zijn in Marrakech de Syrische president Bashar al-Assad ook op om op te stappen. Ook zeiden ze dat elk gebruik van chemische en biologische wapens door de regering Assad kan rekenen op een “serieus antwoord”.

    • Anouk Eigenraam