Voorbestemd voor glansrollen in opera’s van Richard Strauss

Lisa Della Casa was een van de beste en mooiste sopranen van de vorige eeuw. Haar afscheid zong ze op het podium: „Auf nimmerwiedersehen”.

Lisa Della Casa Foto AFP

Zwarte vlaggen hingen uit in Salzburg, na het nieuws dat de Zwitserse sopraan Lisa Della Casa maandag op 93-jarige leeftijd was overleden.

Lisa Della Casa debuteerde in 1947 op de Salzburger Festspiele in de rol van Zdenka in Richard Strauss’ opera Arabella. Strauss zelf was verrukt over haar klare, hoge stem. „De kleine Della Casa zal eens Arabella zijn!” Dat gebeurde inderdaad. Lisa Della Casa groeide uit tot een van de mooiste sopranen van de vorige eeuw wat betreft uiterlijk en stem. Ze maakte een wereldcarrière en zong alleen al in de New Yorkse Metropolitan Opera in 173 voorstellingen.

Lisa Della Casa werd in 1919 geboren als kind van een Zwitsers-Italiaanse vader en een Beierse moeder. Zo was ze voorbestemd voor glansrollen in de opera’s van de Beierse Strauss en van Italiaanse componisten. Lisa Della Casa zong zelfs de titelrol in Strauss’ Salome. In Nederland zong ze in Strauss’ Capriccio voor de radio en in het Holland Festival van 1960. Maar ook Mozart zong ze al heel jong: de Koningin van de Nacht in Die Zauberflöte, de rollen van Dorabella en Fiordiligi in Cosí fan tutte.

Salzburg bezorgde haar ook een grote teleurstelling: ze zou in 1960 de rol van de Marschallin in Strauss’ Der Rosenkavalier zingen in een operafilm van dirigent Herbert von Karajan. Maar EMI-producer Walter Legge regelde dat de rol ging naar zijn vrouw, Elisabeth Schwarzkopf. Daarna trad ze nooit meer op in Salzburg: „Voor mij is Salzburg gestorven.”

Na een carrière van 31 jaar stopte Lisa Della Casa in 1973 plotseling na een voorstelling van Arabella - met die rol is ze sinds hem voor het eerst zong altijd nauw verbonden gebleven - in de Weense Staatsopera, waaraan ze 28 jaar zong. Optredens waarvoor ze her en der op de wereld al drie jaar vooruit was geboekt, moesten worden afgezegd. Het Weense publiek was niets verteld. Maar ze stelde het tijdens de voorstelling zelf op de hoogte op haar eigen manier. De frase „Dann fahr ich fort von euch auf nimmerwiedersehen” zong ze de zaal in met extra nadruk op elk woord.

En ze werd inderdaad niet meer gehoord of gezien of geïnterviewd. Ze zorgde voor haar dochter, die herstelde van een ernstige operatie.

    • Kasper Jansen