Virus erg snel ontmaskerd

Europese virologen hebben in recordtijd de moleculaire details geanalyseerd van het nieuwe coronavirus dat drie maanden geleden in het Midden-Oosten opdook en sindsdien vijf dodelijke slachtoffers heeft gemaakt. „Mocht er een epidemie uitbreken, dan zijn we daar nu goed op voorbereid”, zegt Ab Osterhaus van de Erasmus Universiteit in Rotterdam, een van de deelnemers aan de studie. „En als er geen epidemie komt, dan was dit een mooie generale repetitie.”

De onderzoekers rapporteerden hun analyses gisteren in mBIO, krap drie maanden na de eerste melding van een besmetting met een onbekend virus, met ademhalingsmoeilijkheden en nierfalen. Al snel werd duidelijk dat het ging om een coronavirus, verwant aan het sarsvirus, dat in 2002/03 wereldwijd meer dan zevenhonderd slachtoffers maakte.

Uit de analyse blijkt dat het hCoV-EMC zoals het virus heet, andere moleculaire aangrijpingspunten gebruikt om cellen te infecteren. Het virus kan ook varkens en vleermuizen besmetten. Vleermuizen zijn waarschijnlijk net als bij sars de bron van de besmetting.

    • Sander Voormolen