Verscherpt toezicht voor NS en ProRail

De NS en ProRail zijn onder verscherpt toezicht gesteld door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). De inspectie wil dat ProRail en NS veiligheidsrisico’s beter meewegen bij het vastleggen en aanpassen van de dienstregeling. De beslissing kwam kort nadat de Onderzoeksraad gisteren een rapport publiceerde over de oorzaak van de treinbotsing in april. Hierbij vielen een dode en 190 gewonden. De NS en ProRail hadden op de dag van de botsing te weinig speling ingepland en vertrouwden te veel op het oordeel van de machinist van de trein, liet de inspectie weten. ILT concludeert dat de veiligheidsrisico’s „onvoldoende werden meegewogen, waardoor het veiligheidszorgsysteem niet voldeed aan de wettelijke eisen”. Op de dag van het ongeluk was er een aangepaste dienstregeling van kracht, maar volgens ILT was hierbinnen te weinig speling voor de passage van twee elkaar tegemoet komende treinen. NS en ProRail hebben ook onvoldoende gereageerd op eerdere vergelijkbare aanbevelingen en bevindingen van ongevalonderzoeken, meldt de organisatie. NRC

Lees meer op pagina 6