Verlopen emballage-bonnen?

Problemen met bedrijven en overheidsdiensten? Help@NRC gaat elke woensdag op zoek naar antwoorden. Vandaag: verlopen emballagebonnen en KPN-ellende.

None
Foto Maarten Hartman

Ze heeft duidelijkheid weten te scheppen voor alle Nederlanders die emballagebonnen sparen. Laura Vreugdenhil plaatste vorige week een bericht op de Facebook-pagina van Albert Heijn: „Wij sparen onze emballagebonnen altijd op. Als we een flinke stapel hebben verzameld, mogen de kinderen van dit geld boodschappen doen, ‘gratis’ dus! Nu kwamen we afgelopen week met alle bonnen bij de kassa, bleek dat ze waren ‘verlopen’. We zijn ons geld dus kwijt.”

Hoe kan een emballagebon verlopen, vraagt Vreugdenhil zich af. „Het statiegeld hebben we betaald. Hier zou toch geen houdbaarheidsdatum op moeten zitten?”

Ze kreeg veel bijval op Facebook. Een week nadat ze haar frustratie had geuit telde haar bericht 15.863 likes en bijna 2.500 reacties.

Intussen staat onder het oorspronkelijke bericht: „Lieve mensen, op dit bericht hoeven jullie niet meer te reageren! Albert Heijn heeft netjes een reactie gegeven. Emballagebonnen zijn vijf jaar geldig. Mocht het aan de kassa niet lukken, vraag dan naar de manager. Problem = solved!!!!”

Het was een misverstand, erkent een woordvoerder van AH. „Emballagebonnen zijn vijf jaar geldig en hoeven niet per se te worden ingeleverd in de winkel waar ze zijn verkregen. Er geldt ook geen maximum voor het aantal bonnen dat je mag inwisselen.” AH heeft alle filialen een reminder gestuurd. „Hopelijk gaat het nu niet meer fout.”