Venezolaanse president Chavez herstelt van operatie aan kanker

De Venezolaanse vice-president Nicolas Maduro spreekt voor de televisie over de operatie van Chavez. Foto ANP EPA / Francisco Batista
De Venezolaanse vice-president Nicolas Maduro spreekt voor de televisie over de operatie van Chavez. Foto ANP EPA / Francisco Batista De Venezolaanse vice-president Nicolas Maduro spreekt voor de televisie over de operatie van Chavez. Foto ANP EPA / Francisco Batista

De operatie van de Venezolaanse president Hugo Chavez was een succes, meldden zijn artsen vannacht vanuit Cuba aan de persbureaus. De president werd gisteren voor de vierde keer geopereerd wegens kanker. Hij is nu herstellende van de zware ingreep.

Zijn vice-president Nicolas Maduro sprak op de Venezolaanse tv in Caracas na de operatie van een “complexe ingreep”, die “correct en succesvol” was uitgevoerd. De operatie duurde meer dan zes uur. Maduro, die dit weekend door Chavez werd aangewezen als zijn politieke opvolger, sprak enkele woorden, die geadresseerd waren aan Chavez in bijzijn van enthousiaste Chavez-aanhangers:

“We zijn door deze momenten van spanning heengekomen. We wachten hier op je, wij die hebben trouw zullen zijn aan jou tot na je dood. Als er leven is na de dood zouden we voor altijd je trouwe supporters zijn.”

Chavez was vorige week nog maar net een paar dagen terug van een medische behandeling in Cuba of hij liet van het weekend weten dat hij opnieuw terug moest voor een operatie. Artsen hadden opnieuw kwaadaardige cellen gevonden in dezelfde gebieden als waar de vorige keren tumoren opdoken. In 2011 werd voor de eerste keer kanker bij hem geconstateerd aan zijn heup en bekken. Behalve een operatie kreeg hij chemotherapie en bestraling.

De slechte gezondheidstoestand van de president leidde tot enige politieke onrust in het land. De 58-jarige Chavez won de herverkiezing afgelopen oktober en wordt als het goed is in januari opnieuw ingezworen voor een zesjarige termijn. Mocht de president onverhoopt overlijden dan schrijft de grondwet voor dat er binnen dertig dagen nieuwe verkiezingen moeten plaatsvinden.