Veiligheidsraad veroordeelt raketlancering door Noord-Korea

De raketlancering in Noord-Korea. Foto AP / Korea Central News Agency

De voorzitter van de Veiligheidsraad heeft zojuist verklaard dat ook de leden van de VN de lancering van een raket vanochtend door Noord-Korea veroordelen. Hij noemde het een duidelijke schending van de resoluties, meldt persdienst Reuters.

De Veiligheidsraad onderzoekt nog hoe zal worden gereageerd op de schending van VN-resoluties die raketontwikkeling en -lancering in Noord-Korea verbieden, zei de voorzitter van de Veiligheidsraad na beraad van de lidstaten.

VS en Europa dringen aan op stevige reactie VN

Noord-Korea lanceerde vannacht voor het eerst succesvol een langeafstandsraket. Zelf noemden ze het een “vreedzame” raket die bedoeld is om een satelliet in omloop te brengen, maar het Westen, Zuid-Korea en Japan vrezen dat Noord-Korea wil proberen de raket te zijner tijd te gebruiken voor zijn kernbewapening.

Het regime van Kim Jong-un heeft met de lancering waarschuwingen van de internationale gemeenschap om er niet mee door te gaan in de wind geslagen. De vrees is dat het land op den duur kernkoppen wil toevoegen aan de raketten.

Het Witte Huis noemde de lancering een “uiterst provocerende actie die de regionale veiligheid bedreigt”. Rusland vindt de raketlancering eveneens “zeer spijtig”. Ook China heeft gereageerd met “grote ongerustheid” over de lancering, maar riep de wereld wel op om terughoudend te reageren. De Duitse regering heeft de Noord-Koreaanse ambassadeur vandaag als reactie ook op het matje geroepen om formeel protest aan te tekenen tegen de lancering. De Duitse ambassadeur in Pyongyang heeft op zijn beurt opdracht gekregen om officieel protest aan te tekenen bij de Noord-Koreaanse regering.

De Verenigde Staten en Europa drongen aan op een stevige reactie van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Door de lancering krijgt Noord-Korea waarschijnlijk te maken met nieuwe sancties.

    • Anouk van Kampen