Urennorm op de helling

Leraren en schoolbestuurders moeten nog even wachten met het ontkurken van de champagne. De eis dat er in de onderbouw van het voortgezet onderwijs minstens 1.040 uur per jaar les wordt gegeven, gaat van tafel als het aan een meerderheid van de Tweede Kamer ligt. Maar het is nog onduidelijk of staatssecretaris Dekker (Onderwijs, VVD) een nieuwe urennorm oplegt.

Dat bleek vanochtend vroeg bij de afronding van de behandeling van de begroting van het ministerie van Onderwijs. Een motie van D66-Kamerlid Van Meenen om de door scholen en leerlingen verafschuwde urennorm te herzien, kreeg brede steun.

In een reactie zei Dekker dat hij „op voorhand” niet van plan is om het aantal lesuren onmiddellijk los te laten, maar dat hij „uiteraard wel wil bekijken hoe wij kunnen zorgen voor meer flexibiliteit en maatwerk”.

PVV-Kamerlid Beertema, voorstander van de huidige norm, was teleurgesteld. „Scholen moeten ergens op worden afgerekend, ook door de onderwijsinspectie.” Hij denkt dat het onwerkbaar is als iedere school eigen normen gaat hanteren.