Uitgeverij : ieder 5.000 dollar Fifty Shades

Alle medewerkers van de Amerikaanse uitgeverij Random House krijgen een bonus van 5.000 dollar.

Amsterdam. Medewerkers van Random House krijgen het „eenmalige, speciale bedankje voor een geweldig 2012” om het grote succes van de Fifty Shades-reeks van E.L. James te vieren. Dat heeft topman Markus Dohle bekendgemaakt op de kerstborrel van de uitgeverij, meldt de New York Times. Volgens de krant volgde er minutenlang gejuich op de mededeling van Dohle.

Dohle zegde toe alle werknemers gelijkelijk te behandelen: iedereen krijgt dezelfde bonus, van topredacteur tot postkamer- en magazijnmedewerker. Enige voorwaarde is dat werknemers een jaar in dienst zijn; wie korter bij de uitgeverij werkt krijgt een bedrag pro rato. Volgens een woordvoerder van de uitgeverij zullen enkele duizenden mensen de bonus ontvangen.

De topman noemde het succes van de Fifty Shades-trilogie „een succes zonder precedent” en zei dat Random House afstevent op een recordomzet.

De bonus is opmerkelijk in een branche die in zwaar weer verkeert. Branchegenoten interpreteerden de onlangs aangekondigde fusie van Random House met uitgeverij Penguin als een teken dat het ook met die uitgeversgiganten slecht gaat. Ondertussen verkocht Random House 35 miljoen boeken van E.L. James – wereldwijd gingen van de ‘mommyporn’-trilogie ruim 60 miljoen exemplaren over de toonbank. De Britse James, die haar erotische reeks begon als ‘fanfictie’ van de Twilight-fantasyreeks, werd vorige week door het Amerikaanse vakblad Publishers Weekly uitgeroepen tot de belangrijkste persoon van het jaar binnen de uitgeversbranche. Ze was de eerste schrijver die die eer te beurt viel.

In Nederland verkocht uitgeverij Prometheus inmiddels 1,7 miljoen exemplaren van de Vijftig tinten-trilogie. Op de vraag of uitgever Mai Spijkers het voorbeeld van Dohle zou volgen, wilde een woordvoerder van de uitgeverij niet in details treden, „maar de medewerkers gaan op een behoorlijke wijze delen in het resultaat”. In oktober schreef de Volkskrant dat Prometheus al 5 à 6 miljoen euro aan de trilogie verdiend zou hebben.

    • Thomas de Veen