Uitgelicht

Film

Eat Pray Love (Ryan Murphy, 2010, VS). Verfilming van waargebeurd zingevings- annex zelfhulpboek, een rijk geïllustreerd sprookje over een nogal neurotische New Yorkse reisjournaliste die na een mislukt huwelijk tot zichzelf komt. Een verhaal zonder dramatische obstakels of karakterontwikkeling, een dagje in een luxe kuuroord. RTL5, 20.30-23.20u.

The Happening (M. Night Shyamalan, 2008, VS/IND/F). Regisseur van The Sixth Sense vertilt zich aan het einde van de wereld. In de trailer wordt bijna alles al verklap. Night mixt weer iets mysterieus met iets persoonlijks in dit verhaal waarin een paar dat uit elkaar gegroeid is, metafoor moet zijn van een naderende catastrofe. Met: Mark Wahlberg, Zooey Deschanel. RTL8, 20.30-22.15u.

The Lord of the Rings: The Two Towers (Peter Jackson, 2002, VS/D/N-Z). Tweede deel van Tolkienverfilming is wellicht nog groter en genialer dan The Fellowship. Wel vergt de reis die hobbits, mens, dwerg en elf vervolgen nadat zij van Gandalf gescheiden zijn, van de toeschouwer enige voorkennis. Morgen deel drie. RTL7, 20.30-00.10u.

P.S. I Love You (Richard LaGravenese, 2007, VS). Hillary Swank wordt door gevoelige geest van overleden echtgenoot (Gerard Butler) bijgestaan in haar rouwverwerking. Film wil ons laten janken om het verdriet van Holly en daarbij ook nog laten huilen van het lachen om haar botte vrienden en vriendinnen. Swank heeft misschien een te koele uitstraling om Holly’s verdriet over te brengen. In elk geval is Gerard Butler een te lompe beer om de gevoelige geest te spelen. Echt goed daarentegen blijkt Lisa (Friends) Kudrow te zijn. Als ze even geen botte grapjes hoeft te maken van de scenarist, dan kan ze werkelijk de eenzaamheid van haar personage overbrengen. RTL5, 23.25-01.55u.

Heist (David Mamet, 2001, Canada/VS). Eigentijdse ‘film noir’ met Gene Hackman als meester-inbreker en Danny DeVito als zijn heler. Wanneer een inbraak misloopt, worden oude en nieuwe loyaliteiten op de proef gesteld. Mamet speelt niet alleen met taal maar vooral met de kunst van het oplichten. BBC 1, 01.00-02.40u.

Informatief

Billie Holiday forever. Franse ode aan de fameuze jazz-zangeres die na een kort leven vol geweld en drugs in 1959 overleed. Onder meer Carmen McRae, Patricia Barber, Dave Burrell, Jacky Terrasson en Archie Shepp brengen een hommage aan ‘Lady Day’. Arte, 21.45-22.40u.

Amusement

Ali B Op Volle Toeren. Eerste uitzending van nieuwe serie van het ook in het buitenland succesvolle programma. Ali B gaat weer met een bevriende rapper op bezoek bij een icoon van de Nederlandse muziek. De rappers en de oudere ster staan voor de uitdaging om van elkaars bekendste nummer een persoonlijke versie te maken. Ned.3, 20.25-21.10u.