Terugkopen Griekse schuld slaagt

Het is Griekenland gelukt de staatsschuld met bijna 20 miljard euro te verlagen door schuld terug te kopen voor eenderde van de oorspronkelijke prijs. Dat maakt de weg vrij voor het overboeken van delen van de internationale lening aan Griekenland, een half jaar later dan gepland.

Zonder verdere schuldenreductie dreigde het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zich terug te trekken uit het akkoord om Griekenland overeind te houden.

Griekenland bood beleggers gemiddeld 33,8 cent per euro schuld. Uiteindelijk is voor bijna 32 miljard euro eigen schuld opgekocht, ongeveer de helft van wat nog in private handen is. Griekenland heeft daarvoor bijna 11 miljard euro betaald.

Doordat Griekenland iets meer heeft betaald dan beoogd, moeten de ministers in de eurozone mogelijk nog een klein financieringsgat dichten.

Door de onzekerheid over de kredietwaardigheid van Griekenland en aanhoudende speculaties over uittreding uit de euro, zijn Griekse staatsobligaties de afgelopen jaren massaal gedumpt. Terwijl internationaal op het hoogste niveau door politici en IMF-bestuurders werd vergaderd over de geschatte omvang van de Griekse schuld in 2020, uitgaande van de nominale waarde, kon die schuld tegelijk voor een fractie daarvan worden gekocht. Speculanten hebben daar grif gebruik van gemaakt. Die maken nu een mooie winst.

Dat geldt echter niet voor de Griekse banken die wel de volle mep betaalden voor obligaties. Zij voelden zich nu verplicht in te gaan op het terugkoopbod, omdat het uitbetalen van de internationale lening aan Griekenland ervan afhing.

Van de eerstvolgende tranche van ongeveer 34 miljard euro, is 25 miljard bestemd voor het herkapitaliseren van Griekse banken.