Syrische leger zet voor het eerst Scud-raketten in tegen rebellen

In het noorden van Syrië zouden rebellen door het Syrische leger bestookt zijn met Scud-raketten. Foto AP / Manu Brabo

Het Syrische leger heeft de afgelopen dagen voor het eerst Scud-raketten ingezet tegen de rebellen in het land. Dat meldt The New York Times vanavond. De inzet van de Scud-raketten wordt gezien als een serieuze verdere escalatie van het conflict in Syrië.

Functionarissen van de regering-Obama zeggen tegen The New York Times dat het regime van president Bashar al-Assad sinds maandag vanuit de omgeving van Damascus zes raketten op doelen in het noorden van Syrië heeft afgeschoten. Doelwit zouden gebieden zijn geweest die onder controle staan van het Vrije Syrische Leger, de belangrijkste groep binnen het gewapende verzet tegen Assad. Het is onduidelijk of de raketten slachtoffers hebben gemaakt.

Het lijkt de eerste keer dat het regime van Assad Scud-raketten heeft ingezet in het conflict met de rebellen, dat nu ruim twintig maanden duurt. Dat Amerikaanse inlichtingendiensten de inzet van de Scuds nu hebben weten te monitoren heeft mogelijk te maken met de extra alertheid die er op dit moment bij de VS is over de gevreesde inzet van chemische wapens door het Syrische regime.

‘Inzet Scudraketten bewijs dat Assad in het nauw zit’

De inzet van de Scud-raketten wordt volgens een regeringsfunctionaris door de VS beschouwd als een “significante escalatie” van het Syrische conflict. Dat het Syrische leger de inzet van Scud-raketten niet langer schuwt, is volgens bronnen van The New York Times een teken dat het regime van Assad steeds verder in de verdrukking komt door de opmars van de rebellen. Normaal gesproken worden Scud-raketten namelijk alleen ingezet voor defensieve doeleinden.

Witte Huis-woordvoerder Jay Carney zei vanavond de berichten niet te kunnen bevestigen. Als de berichten waar zijn is het een teken dat het Syrische regime wanhopig wordt, aldus Carney:

“Het idee dat het Syrische regime raketten zou afvuren - binnen zijn eigen grenzen, op zijn eigen mensen - is schokkend, wanhopig en een totaal disproportionele militaire escalatie.”

    • Pim van den Dool