Softwaremiljonair McAfee wordt uitgeleverd aan de VS

Foto AP / Moises Castillo

Internetondernemer John McAfee zal door Guatemala worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Dat heeft persbureau Reuters vanavond gemeld. Omdat McAfee in Belize gezocht werd voor een moordonderzoek vluchtte hij onlangs naar Guatemala, waar hij begin deze maand werd gearresteerd.

McAfee is een van de eerste Silicon Valley-ondernemers die een fortuin verdiende met een internetbedrijf. Hij was eind jaren tachtig de oprichter van McAfee, het bedrijf dat groot werd met de ontwikkeling van de eerste antivirussoftware.

De 67-jarige internetgoeroe wordt al een week in Guatemala vastgehouden omdat hij het land illegaal was binnengekomen. Zijn advocaten hebben er in de tussentijd voor weten te zorgen dat McAfee niet gedeporteerd werd naar Belize. Omdat McAfee de Amerikaanse nationaliteit heeft, zal hij nu worden uitgeleverd aan de VS, zo liet Guatemala vanavond weten. Het is niet duidelijk wanneer McAfee precies zal worden uitgeleverd.

McAfee verdacht van moord op buurman

McAfee wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van Gregory Faull, een Amerikaanse buurman van McAfee die vorige maand in Belize werd doodgeschoten. De lokale politie wilde hem verhoren omdat hij een conflict had met zijn buurman. Faull, een 52-jarige Amerikaan, klaagde over geluidsoverlast. De honden van McAfee zouden te hard blaffen. Vlak voordat Faull dood gevonden werd op Ambergis Caye, een Caraïbisch schiereiland voor de kust van Belize, waren de honden van McAfee vergiftigd. McAfee erkent dat zijn honden voor overlast zorgden.

Volgens McAfee zijn de verdenkingen onzin. Hij beweert vervolgd te worden omdat hij weigert de zakken van lokale politici te spekken. De regeringspartij zou 2 miljoen dollar van hem verlangen. Ook gelooft McAfee dat hij zou worden vermoord als hij uitgeleverd wordt aan Belize. De premier van het Midden-Amerikaanse land heeft gezegd dat McAfee knettergek.

Internetgoeroe met excentrieke levensstijl

McAfee hield er in Belize een wilde en excentrieke levensstijl op na. Hij zou van jonge vrouwen en wapens houden. Geregeld werd hij gespot met pistolen aan zijn riem. Via zijn blog houdt de miljonair de wereld op de hoogte. Over het verblijf in zijn cel in Guatemala schreef hij:

“Ik zit in de gevangenis in Guatemala. Vele malen beter dan de cel in Belize. Ik vroeg om een computer, die op magische wijze verscheen. De koffie is ook uitstekend.”

    • Pim van den Dool