Sneeuw en zon

De afgelopen tijd lag een hardnekkig hogedrukgebied vaak voor de Britse westkusten, langs IJsland en zo verder richting Groenland. Aan de oostflank ervan was sprake van een langgerekte koude luchtstroom vanuit de poolstreken, waarin zich boven het relatief warme zeewater gemakkelijk sneeuwbuien ontwikkelden. Deze woensdag is dit patroon gaan opschuiven. Het hogedrukgebied trekt momenteel de Alpen in. Bij de Britse eilanden komt daarvoor een lagedrukgebied in de plaats, met uiteindelijk een milde zuidwestelijke stroming in de bovenlucht.

Hierdoor gaat bij ons het weer aan het einde van de week veranderen van winters naar zacht. Deze woensdagavond echter trekken de resterende regen- en sneeuwbuien nog via het noordoosten weg en klaart het op steeds meer plekken op. Het gaat tot 5 graden vriezen, boven een eventueel sneeuwdek nog enkele graden meer.

Morgen wisselen wolkenvelden en zon elkaar af. We zitten nog in de koude lucht en doordat de wind uit het zuidoosten waait, heeft het relatief warme zeewater geen invloed. De maximumtemperatuur ligt in heel het land rond het vriespunt. Vanuit het zuidwesten nadert echter de mildere lucht. Op de overgang gaat het later in de middag en in de avond op steeds meer plekken sneeuwen.

Vrijdag gaat de neerslag over in flink wat regen. Ook het weekeinde verloopt wisselvallig en zacht.