Rutte blijft mordicus tegen kwijtschelden Griekse schulden

Rutte vanmiddag tijdens het Kamerdebat over de EU-top samen met minister van Financiën Dijsselbloem. Foto ANP / Jerry Lampen

Premier Rutte blijft er tegenstander van om op enig moment een deel van de Griekse schuld af te schrijven. Dat bleek vanmiddag tijdens het debat over de eurotop die morgen begint. Verschillende fracties verwijten Rutte dat het kabinet niet met één mond spreekt.

De oppositie vroeg Rutte of hij het eens is met zijn minster van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA). Die sloot een afschrijving vorige week niet uit, maar noemde het wel het laatste redmiddel. De premier zei weliswaar dat hij “geen dingen” kon uitsluiten, maar hij wilde Dijsselbloem desgevraagd niet nazeggen. Hij hamerde erop dat het kwijtschelden van schulden een slecht idee is.

Daar nu al mee instemmen, leidt ertoe dat het de druk weghaalt op landen die moeten hervormen, waarschuwde hij. Partijen die wel pleiten voor een kwijtschelding, zette de premier weg als “naïef”. In 2014 moet de Griekse situatie opnieuw worden bekeken. Volgens de premier zijn er dan ook andere instrumenten om de schuldenlast van Griekenland te verlichten.

Deze opstelling leidde tot frustratie bij de oppositiepartijen. “Ik zit me ontzettend te ergeren”, zei Arie Slob (CU). Het kabinet spreekt kennelijk niet met een mond, concludeerde hij. “Ik vind dat dat niet kan.” Volgens Tony van Dijck (PVV) tast deze opstelling de geloofwaardigheid van de premier aan. “De hele Kamer weet dat we hier in 2014 weer staan en dat er dan schulden worden afgeschreven.”

‘ECB moet kunnen ingrijpen bij alle Europese banken’

Dijsselbloem zei eerder vanmiddag dat hij wil dat de Europese Centrale Bank (ECB) de bevoegdheid krijgt om bij alle banken in Europa te kunnen ingrijpen. De ECB krijgt waarschijnlijk de bevoegdheid om in te grijpen bij noodlijdende banken die overheidssteun hebben gekregen. Ook de grote banken - waaronder de grote Nederlandse banken - zullen onder het toezicht vallen, omdat die systeemrelevant zijn. De discussie zal vooral gaan over het toezicht op kleine banken, zei Dijsselbloem.

Daarbij is het voor Nederland “cruciaal” dat de ECB in elk geval de bevoegdheid krijgt om bij alle banken rechtstreeks te kunnen ingrijpen. Een aantal landen heeft namelijk heel veel kleine banken, die bij elkaar een risico kunnen vormen voor de economie. Als voorbeeld noemde hij de regionale Spaanse banken die grote risico’s hebben genomen bij vastgoedprojecten.

    • Pim van den Dool