Referendum Egypte gesplitst - ‘nationale dialoog’ uitgesteld

Betogers tegen president Morsi op 10 december.
Betogers tegen president Morsi op 10 december. Foto EPA / Khaled Elfiqi

Het referendum in Egypte over de conceptgrondwet zal worden uitgesmeerd over twee dagen. Dat meldt persdienst AP. Er zouden te weinig rechters bereid zijn toezicht te houden op de stemming.

De grote steden Kairo en Alexandrië en acht andere regio’s zullen aanstaande zaterdag al stemmen. De rest van het land zal de zaterdag erop volgen. In het buitenland kunnen Egyptenaren al vanaf vandaag stemmen.

De Egyptische oppositie riep haar aanhangers vandaag op in het referendum tegen de nieuwe grondwet te stemmen. Ze geven daarmee de voorkeur aan een tegenstem boven een boycot van het referendum. Toch verklaarde de leider van een van de oppositiepartijen, Hamdeen Sabahi, dat zijn partij niet zal meewerken aan het referendum als de rechters volharden in hun weigering toezicht te houden op de stembusgang en de staat niet voor beveiliging bij stembureaus zorgt.

90 procent rechters van vereniging zou niet mee willen werken

Gisteren lieten steeds meer Egyptische rechters weten aanstaande zaterdag niet te zullen meewerken aan het referendum over de omstreden conceptgrondwet van president Morsi. Tot 90 procent van de rechters die lid zijn van de vereniging van rechters zou volgens het hoofd daarvan uit protest niet mee willen werken. Volgens de Egyptische wet moet bij elk stembureau echter een rechter als voorzitter toezicht houden op het referendum. Daarom zou het referendum nu niet in een keer kunnen worden hehouden.

Morsi trok dit weekend zijn omstreden decreten in, maar de oppositie wil dat hij ook het referendum over zijn grondwetsontwerp intrekt. Ze vind dat de conceptgrondwet niet democratisch tot stand is gekomen.

Nationale dialoog uitgesteld

Gisteren deed de Egyptische minister van Defensie Abdel-Fattah el-Sissi een oproep voor een nationale dialoog om een uitweg te vinden uit de politieke crisis, die vandaag had moeten plaatsvinden. Persbureau AFP laat echter weten dat de bijeenkomst naar een latere datum is verplaatst. De reden is nog onduidelijk en een nieuwe datum is nog niet bepaald.

Wat in de bijeenkomst zal worden besproken, is nog niet bekend. President Morsi zal erbij aanwezig zijn, verklaarde hij gisteren. Ook de voornaamste oppositiebeweging verklaarde zojuist aan de bijeenkomst deel te zullen nemen, meldt persdienst AFP.

    • Anouk van Kampen