Radiologen Limburgs ziekenhuis tijdelijk weg

Het Noord-Limburgse VieCuri-ziekenhuis heeft twee radiologen op non-actief gesteld. Het duo functioneerde niet goed, waardoor de kwaliteit en de continuïteit van de patiëntenzorg gevaar liepen.

De raad van bestuur van VieCuri, een ziekenhuis met vestigingen in Venlo en Venray, nam de maatregel naar aanleiding van een onderzoek door een radioloog van buiten. De opdracht daarvoor werd verstrekt nadat de uit twaalf specialisten bestaande maatschap radiologie in september geklaagd had over de onderlinge werkverhoudingen.

Volgens het rapport zorgden botsende karakters voor een slechte sfeer. De overdracht van patiënteninformatie en de overname van patiënten verliep moeizaam. De radiologen waren voor collega’s af en toe moeilijk bereikbaar. Volgens de raad van bestuur was de situatie niet langer verantwoord.

Een woordvoerder van VieCuri wil niet zeggen hoe lang de verhoudingen in de maatschap al verstoord waren. Volgens haar zal pas de komende tijd duidelijk worden of de twee radiologen tijdelijk op non-actief staan of ontslagen moeten worden.

De raad van bestuur heeft ondertussen alle aanbevelingen uit het vertrouwelijke rapport overgenomen. Op korte termijn krijgt de maatschap radiologie een nieuwe, onafhankelijke voorzitter. Daarnaast zijn de openingstijden en wachttijden voor de onderzoeken vastgelegd en zijn maatregelen genomen om ook aan die normen te voldoen. Daarnaast is de Inspectie voor de Gezondheidszorg geïnformeerd.