PVV-Kamerlid Fleur Agema lijdt aan ziekte MS

Fleur Agema tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer in Den Haag. Foto ANP / Jerry Lampen Fleur Agema tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer in Den Haag. Foto ANP / Jerry Lampen

PVV-Kamerlid Fleur Agema lijdt aan multiple sclerose. Dat heeft ze vandaag bekendgemaakt, meldt Novum. Naar omstandigheden gaat het goed met haar.

Multiple sclerose, of kortweg MS, is een ziekte in de hersenen en het ruggenmerg die het zenuwstelsel aantast. De klachten kunnen uiteenlopen. Patiënten kunnen onder meer last hebben van vermoeidheid, slechte coördinatie en spraakproblemen. Volgens een woordvoerder van Agema is over het verloop van de ziekte niet veel te zeggen. De ziekte verloopt ook bij iedereen anders. Op Twitter schrijft Agema:

Twitter avatar FleurAgemaPVV Fleur Agema Bedankt voor alle lieve reacties. Het gaat nu heel goed met me. MS is onvoorspelbaar maar heb alle vertrouwen in de toekomst #plukdedag

De politica krijgt van veel twitteraars steunbetuigingen en beterschapswensen.

De 36-jarige Agema zit sinds 2006 voor de PVV in de Tweede Kamer. Ze is vicefractievoorzitter en was Wilders’ rechterhand tijdens het Catshuisoverleg eerder dit jaar. Ook is ze namens de partij woordvoerder ouderenzorg, gehandicaptenzorg en jeugdzorg. Eerder was Agema Statenlid in de provincie Noord-Holland.

Het was al wel bekend dat Agema eerder leed aan een spieraandoening, een vorm van posttraumatische dystrofie, waardoor ze uiteindelijk arbeidsongeschikt werd verklaard en de politiek besloot in te gaan. NRC-Handelsblad schreef in een profiel van Agema in april 2008:

Na haar studie zijn twee gebeurtenissen van beslissende invloed op haar politieke carrière: de moord op Pim Fortuyn en een soort zweepslag in haar rechterhand. Dat laatste gebeurde in 2001 toen ze aan het werk was op een architectenbureau. Ze bleef gewoon doorwerken. Maar later bleek ze een spieraandoening, te hebben, met chronische, hevige pijn in haar hand. Uiteindelijk werd Agema arbeidsongeschikt verklaard. Het dwong haar over een andere carrière na te denken.

    • Anouk Eigenraam