Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

PVV en SP willen referendum over EU-plannen

Herman Van Rompuy, voorzitter Europese Raad, op een top over de toekomst van de EU in oktober. Foto ANP / Jerry Lampen
Herman Van Rompuy, voorzitter Europese Raad, op een top over de toekomst van de EU in oktober. Foto ANP / Jerry Lampen Herman Van Rompuy, voorzitter Europese Raad, op een top over de toekomst van de EU in oktober. Foto ANP / Jerry Lampen

De twee grootste oppositiepartijen, PVV en de SP, willen dat er een referendum wordt gehouden over de voorstellen van EU-voorzitter Herman Van Rompuy over de toekomst van de EU. Dat meldt Novum. Beide partijen drongen daar vandaag op aan tijdens het debat over de eurotop die deze week wordt gehouden.

In de plannen van Van Rompuy wordt onder meer gesproken over contracten die afzonderlijke lidstaten moeten afsluiten met de EU over de handhaving van begrotingsdiscipline. Ook wil de Belg een aparte begroting voor de eurozone. SP-Kamerlid Harrry van Bommel noemde het een staatsgreep.

“Dit is niets anders dan een regelrechte coup van federalisten die dromen van de Verenigde Staten van Europa. Europa wil overal het economische en begrotingsbeleid kunnen dicteren. Als het aan de SP ligt, zegt de premier daar keihard ‘nee’ tegen.”

De algehele teneur van de oppositie is dat Nederland stap voor stap een politieke unie wordt opgedrongen. Volgens PVV-Kamerlid Barry Madlener “een regelrechte aanslag op de Nederlandse soevereiniteit”. Madlener eist daarom net als Van Bommel een referendum en vindt dat Rutte zijn veto moeten inzetten om de plannen tegen te houden. Bovendien moet de Tweede Kamer met een tweederde meerderheid besluiten over de plannen, in plaats van een gewone meerderheid.

D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold zei dat hij de kritiek begrijpt dat Nederland een politieke unie zou worden ‘ingerommeld’. De agenda voor de eurotop is ‘vaagheid, vaagheid, vaagheid’, zei hij. Pechtold eiste een duidelijker opstelling van wat het kabinet zelf wil. NRC-verslaggever Erik van der Walle die het debat volgt twitterde:

Twitter avatar erikvderwalle Erik van der Walle Bevoegdheden of soevereiniteit is woordenspelletje, zegt @APechtold. Rutte benadrukte altijd dat Ned geen soevereiniteit aan EU overdraagt.

Behalve over de toekomst van de EU ging het ook nog over Griekenland. Verschillende partijen willen weten of ook Rutte niet langer uitsluit dat de schulden van het Zuid-Europese land op enig moment worden kwijtgescholden, in navolging van de VVD-fractie.

Twitter avatar erikvderwalle Erik van der Walle Min Dijsselbloem v fin noemt Griekse schuld (na schuldafkoop ruim 125 pct bbp) houdbaar, waarbij hij afgaat op oordeel van IMF. #eudebat
Twitter avatar erikvderwalle Erik van der Walle VVD’er @markh Harbers ziet schuld van Griekenland als ‘het drukmiddel om het land de moderne tijd in te brengen’. Geen kwijtschelding dus.

Arie Slob (ChristenUnie) vindt de eurotop verder het uitgelezen moment om voorwaarden op te gaan stellen voor landen die uit de euro willen stappen.