Premier Mali gearresteerd

De arrestatie bemoeilijkt de pogingen tot internationale interventie.

Bamako. De Malinese premier Cheick Modibo Diarra heeft gisternacht zijn eigen ontslag en dat van zijn regering ingediend, enkele uren nadat hij was gearresteerd door militairen. De arrestatie compliceert de pogingen van de Afrikaanse Unie om een interventiemacht naar Mali te sturen die het noorden moet heroveren op radicaal islamitische rebellen.

Militairen vielen Diarra’s huis in de hoofdstad Bamako binnen. Ze handelden op bevel van kapitein Amadou Sanogo, de leider van de coup in maart.

Diarra werd in april premier in een interim-regering nadat de coupplegers de macht hadden overgedragen. Maar de verhoudingen tussen de premier en de coupplegers bleven gespannen.

De spanningen zijn toegenomen naarmate een internationale interventiemacht dichterbij kwam. Dezer dagen praat de VN over goedkeuring van zo’n troepenmacht. Diarra is voor een interventie, maar veel militairen zijn tegen. Ze zeggen dat ze Noord-Mali zelf kunnen heroveren op de rebellen. Dat lijkt zeer onwaarschijnlijk. Sinds de coup in maart verkeert het leger in een staat van wanorde.

Gisteren keurden de Europese ministers van Buitenlandse Zaken een concept voor een trainingsmissie naar Mali goed. De EU wil tweehonderd militairen sturen.

Ook Nederland overweegt mee te werken aan de missie, zei de Nederlandse minister van Handel, Lilianne Ploumen, die net een dag op werkbezoek in Mali was. Nederland heeft zijn hulp aan Mali opgeschort na de coup in maart. AP, Reuters, AFP