Plasterk wil opheldering verhuizing Vinkenslag

Een familie op woonwagenkamp Vinkenslag kreeg een miljoen euro voor hun verhuizing.

Amsterdam. De gemeente Maastricht en het provinciebestuur van Limburg moeten opheldering geven over de verhuisvergoeding van een miljoen euro die is uitgekeerd aan een familie op woonwagenkamp Vinkenslag. Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) vraagt om uitleg in een zogeheten ambtsbericht aan de burgemeester van Maastricht en de commissaris van de koningin in Limburg.

Plasterk zei dat hij ‘met grote verbazing’ heeft kennisgenomen van de vergoeding, die maandag door Nieuwsuur werd gemeld. Met de miljoen euro moest de verhuizing van drie woonwagens worden bekostigd, maar volgens het bedrijf dat de verplaatsing uitvoerde, bedroegen de werkelijke kosten minder dan een ton.

Ook in de Tweede Kamer klonk verbazing. Joost Taverne (VVD), die Plasterk had ontboden in het parlement, vroeg zich af of er ook rijksgeld is gebruikt voor de vergoeding. Joram van Klaveren (PVV) noemde het ‘volslagen achterlijk’ om een miljoen uit te trekken voor de verhuizing van ‘wat woonwagentjes’.

Plasterk vraagt om opheldering over de verhuizing, maar zei ook dat het in de eerste plaats een lokale aangelegenheid betreft. Hij wees erop dat de kwestie aan de orde zal komen tijdens een debat in de gemeenteraad van Maastricht. Daar moeten ook de vragen van de Kamer worden beantwoord. novum