Op 12-12-12 krijg je een cadeautje van een vreemde

Een cd, een bos bloemen of een kamerplant. Zomaar gekregen. Niet van een verlate Sint of een vroege Kerstman, maar van een wildvreemde op straat. Vandaag, op 12-12-12, om 12.12 uur, zullen honderden Nederlanders een cadeautje krijgen van iemand die ze niet kennen.

De initiatiefnemers van de actie 12-12/12:12 willen bewijzen dat er nog belangeloosheid bestaat in Nederland. Het is de derde keer dat mensen op 12 december de straat op gaan om hun medemens te verrassen met een kleinigheidje. „Veel mensen verwachten een addertje onder het gras”, vertelt Mienke van Rozen, een van de initiatiefnemers. „Maar het kost niets, je hoeft niets terug te geven en nergens een abonnement op te nemen.”

Ze roept iedereen op om mee te doen en hoopt dat het een moment van bezinning zal zijn. „In december wordt vaak gegeven om iets te ontvangen, maar het is mooi om iets belangeloos te doen. In deze tijd van individualisering en verkilling moet deze actie zorgen voor verbinding.”

Het is volgens Van Rozen tevens een lesje in lef: „Het is doodeng een vreemde een cadeautje te geven.” De meeste deelnemers krijgen positieve reacties, maar niet iedereen reageert leuk.

Van Rozen vertelt: „Vorig jaar wilde een vrouw een cadeautje uitdelen in de trein, maar werd telkens afgewezen. Andere passagiers keken haar de wagon uit. Gelukkig wil ze het dit jaar weer proberen.”

De eerste keer, in 2009, deden zo’n tweehonderd mensen mee. Voor vandaag hoopt Van Rozen op honderdduizend deelnemers. „Maar al zijn het er vijf, dan ben ik tevreden, want dan zijn er toch tien mensen blij gemaakt.”