Noord-Korea lanceert ‘met succes’ langeafstandsraket - VS veroordeelt ‘provocatie’

Het lijkt erop dat Noord-Korea vannacht succesvol een langeafstandsraket gelanceerd heeft. Zelf noemen ze het een ‘vreedzame’ raket die bedoeld is om een satelliet in omloop te brengen, maar het Westen, Zuid-Korea en Japan vrezen dat Noord-Korea wil proberen de raket te zijner tijd te gebruiken voor zijn kernbewapening.

Zuid-Koreanen demonstreren na de raketlancering van het Noorden. Foto AP / Lee Jin-man

Het lijkt erop dat Noord-Korea vannacht voor het eerst succesvol een langeafstandsraket gelanceerd heeft. Zelf noemen ze het een ‘vreedzame’ raket die bedoeld is om een satelliet in omloop te brengen, maar het Westen, Zuid-Korea en Japan vrezen dat Noord-Korea wil proberen de raket te zijner tijd te gebruiken voor zijn kernbewapening.

Het is voor eerst sinds 1998 dat de lancering van een langeafstandsraket gelukt is, vier eerdere pogingen liepen op niets uit. De lancering kwam als een verrassing: toen een poging afgelopen maandag uitgesteld werd, noemde Noord-Korea 29 december als nieuwe datum.

Het regime van Kim Jong-un heeft met de lancering waarschuwingen van de internationale gemeenschap om er niet mee door te gaan, in de wind geslagen. De vrees is dat het land op den duur kernkoppen wil toevoegen aan de raketten. Hoewel het volgens NRC-redacteur Floris van Straaten voorlopig nog niet zover is, is het wel zeker dat het land hiermee aan de slag zal gaan:

“Het land heeft er alle belang bij om dit te kunnen gebruiken als drukmiddel en zo dreiging uit te oefenen. Het militair apparaat is namelijk behoorlijk verouderd en stelt niet zo heel veel meer voor. Maar als het land kernraketten kan afvuren dan is het ineens militair gezien niet meer zomaar omver te kegelen.”

Volgens Van Straaten is de gelukte raketlancering voor Noord-Korea van grote waarde om meerdere redenen, zowel intern als extern:

“Het land heeft natuurlijk weinig successen om op te bogen, het gaat heel slecht met de economie. Dus dit is naar buiten toe goede pr. Maar ook voor Kim Jung-Un, die pas een jaar geleden de macht van zijn vader overnam, komt het goed van pas. Hij versterkt hiermee zijn machtsbasis in het leger.”

VS: provocatie bedreigt veiligheid

Het Witte Huis noemde de lancering een ‘uiterst provocerende actie die de regionale veiligheid bedreigt’. Door de lancering krijgt Noord-Korea waarschijnlijk te maken met nieuwe sancties. In een verklaring zei het Witte Huis:

“De internationale gemeenschap moet een gemeenschappelijk signaal afgeven dat het de resoluties van de VN-Veiligheidsraad hiermee geweld aandoet en dat zal consequenties hebben.”

Rusland vindt de raketlancering eveneens “zeer spijtig”. Ook China heeft gereageerd met “grote ongerustheid” over de lancering,maar riep de wereld wel op om terughoudend te reageren. De Chinese minister voor Buitenlandse Zaken Hong Lei zei tegen journalisten:

“China gelooft dat de Veiligheidsraad voorzichtig en gematigd moet reageren om een stabiele en vredige situatie op het eiland te bewaken en een escalatie te voorkomen.”

    • Peter Zantingh