Nooit meer back-uppen als je Dropbox gebruikt

APP

Dropbox

iPhone, iPad en Android, gratis ****

Je hoort de verhalen wel eens, van iemand die zijn usb-stick in de trein heeft laten liggen. Daar stond dan een scriptie op, of gevoelige bedrijfsinformatie. Aan een back-up is niet gedacht, dus alles kwijt. Het mooie van Dropbox is dat je niet aan een back-up hoeft te denken – het gebeurt automatisch.

Dropbox is een extra harde schijf in de vorm van software, die bestanden ‘in the cloud’ voor je opslaat: op externe servers die vanaf al je apparaten te bereiken zijn. Je krijgt 2 GB gratis en kunt meer krijgen tegen betaling.

Installeer je Dropbox op je computer, dan kun je vervolgens je bestanden openen, bewerken en weer opslaan vanaf die Dropbox-schijf, in plaats van – pakweg – je C-schijf. Als er vervolgens iets met je computer gebeurt, heeft dat geen effect op je bestanden. Je kunt de schijf zelfs op meerdere computers installeren, zodat je op het werk dezelfde bestanden bij de hand hebt als thuis, zonder dat je hoeft na te denken over een back-up, een usb-stick of een mailtje naar jezelf met het bestand als bijlage. Daarnaast zijn er apps voor iPhone, iPad, Android, Kindle Fire en Blackberry.

Dropbox is bovendien zo populair (sinds vorige maand hebben ze honderd miljoen gebruikers) doordat de bestanden gemakkelijk te delen zijn met anderen. Wat op je schijf staat, kun je toegankelijk maken voor anderen. Zo deel je het voorstel voor een nieuw logo met één specifieke collega, de notulen van de vergadering met de hele afdeling of een persbericht met al je Twittervolgers.

    • Peter Zantingh