Nasdaq wil met TOM naar Europese top

Beursbedrijf Nasdaq neemt een belang in het Amsterdamse TOM. Het speelt in op nieuwe regels voor de derivatenhandel.

Met de acquisitie van een belang in de Amsterdamse optiebeurs TOM wil het Amerikaanse beursbedrijf Nasdaq OMX de basis leggen voor een Europese derivatenhandel die kan concurreren met rivalen NYSE Euronext en Deutsche Börse. In samenwerking met TOM wil Nasdaq op termijn de directe strijd aangaan met de dominante spelers op de Europese derivatenmarkt, NYSE Liffe en Eurex.

Dat is het motief voor de aankoop door Nasdaq OMX van een belang van 25 procent in TOM, voluit The Order Machine. De acquisitie, die deze week werd aangekondigd, maakt deel uit van een consolidatie op kleinere schaal van beursbedrijven, nadat vorig jaar aangekondigde megafusies van onder meer NYSE Euronext en Deutsche Börse stukliepen op bezwaren van toezichthouders voor mededinging.

Nasdaq neemt een belang van 25 procent in TOM, met de optie het aandeel binnen vijf jaar te vergroten tot een meerderheidsbelang van 50,1 procent. De rest van het alternatieve beursbedrijf is gedeeltelijk in handen van oprichters BinckBank, een online effectenbank voor particulieren en effectenhandelshuis Optiver. Daarnaast zijn ABN Amro Clearing Bank en IMC Financial Markets mede-eigenaars.

TOM is opgericht om als prijsvechter te concurreren met de Amsterdamse optiebeurs van NYSE Euronext. TOM heeft binnen een jaar een een marktaandeel verworven van 15 procent.

Het succes van TOM op de Nederlandse optiemarkt heeft de aandacht getrokken van Nasdaq, dat met de aankoop van het belang wil inspelen op nieuwe Europese regels op het gebied van derivatenhandel. Volgens die regels, opgesteld in reactie op de financiële crisis, moet er meer transparantie komen in de handel in derivaten, die vaak grotere risico’s dragen. Een groot deel van deze handel gebeurt direct tussen partijen, buiten traditionele beurzen om.

„Als het enige derivatenhandelshuis in Europa met een focus op detailhandel heeft TOM een significant marktaandeel verworven op het gebied van individuele aandelenopties”, aldus Hans-Ole Jochumsen, vicepresident van Nasdaq OMX, in een toelichting. „Wij zijn van plan hun snelheidsvoordeel uit te buiten en in te spelen op kansen die ontstaan door regelgeving in Europa.”

De aanpak van TOM wordt gedreven door technologie. De zoekmachine ‘TOM Smart Execution’ vergelijkt in milliseconden de prijzen voor beleggingsproducten op verschillende markten, zodat de klant de laagste prijs betaalt. Door de samenwerking met Nasdaq verwerft TOM toegang tot de infrastructuur van het beursbedrijf in Londen.

Voor Nasdaq bouwt de acquisitie voort op de vorming van een derivatenplatform in Groot-Brittannië onder de naam NLX. Met dat initiatief, dat in het eerste kwartaal van volgend jaar van start moet gaan, wil Nasdaq 10 procent van de Britse derivatenhandel in handen krijgen. De twee initiatieven blijven voorlopig onafhankelijk van elkaar.