Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Terugkijken: optreden McCartney en Nirvana tijdens benefietconcert Sandy

Paul McCartney tijdens zijn optreden tijdens het benefietconcert van 12-12-12 in New York. Foto AFP / Don Emmert
Paul McCartney tijdens zijn optreden tijdens het benefietconcert van 12-12-12 in New York. Foto AFP / Don Emmert Paul McCartney tijdens zijn optreden tijdens het benefietconcert van 12-12-12 in New York. Foto AFP / Don Emmert

Ondanks de dramatische gevolgen die de storm Sandy afgelopen oktober aan de oostkust van de VS teweegbracht, was de toon van het benefietconcert vannacht in Madison Square Garden, New York, uitdagend en vrolijk. Er waren optredens van The Rolling Stones, Jon Bon Jovi, Bruce Springsteen, Kanye West en Nirvana - zonder Kurt Cobain natuurlijk - maar met Paul McCartney.

Het concert was totaal uitverkocht en werd wereldwijd via tv, radio en internet uitgezonden. Daarmee werd het concert het breedst uitgezonden evenement uit de geschiedenis. Alle optredende muzikanten en komieken wilden het publiek duidelijk een hart onder de riem steken. De Amerikaanse komiek Jon Stewart grapte:

“Wanneer ga je nu eindelijk eens leren dat je van alles naar ons kan gooien, terroristen, orkanen. Je kan zelfs onze supersized softdrinks weghalen. Het maakt allemaal niets uit. We komen elke keer sterker terug.”

Via de Robin Hood Relief Fund werd tijdens het concert geld opgehaald voor slachtoffers van Sandy. De artiesten bleven ook herhaaldelijk oproepen doen aan mensen om vooral te doneren.

Twitter avatar PaulMcCartney Paul McCartney What were your highlights of the night? Donate HERE: http://t.co/qfnlafZx / Pre-order the album HERE: http://t.co/ByfN7rHH #121212Concert
Twitter avatar jimmyfallon jimmy fallon Thank you all for donating tonight. Keep it coming. Thanks again. 1-855-465-4357. #121212Concert

Kijk hier de hele uitzending van het concert terug:

Bijzonder was dat zanger/drummer Dave Grohl van de Foo Fighters het podium weer beklom. Samen met bassist Krist Novoselic traden ze voor het eerst in twintig jaar weer samen op. Sinds de zelfmoord van Kurt Cobain was de band nooit meer samen. Tot nu. Want sinds kort jammen de twee overgebleven bandleden weer in het geheim met elkaar. Gitarist Pat Smear, die de laatste zes maanden van Nirvana nog meetourde, deed mee, en daarbij werd een speciaal vierde lid uitgenodigd: Paul McCartney. Een nogal ongewone combinatie. McCartney wist zelfs niet eens wie de twee waren:

“I didn’t really know who they were. They are saying how good it is to be back together. I said: ‘Whoa? You guys haven’t played together for all that time?’ And somebody whispered to me: ‘That’s Nirvana. You’re Kurt.’ I couldn’t believe it.”

Vanavond traden de drie op met een nieuw nummer Cut me some slack:

http://www.youtube.com/watch?v=ma8nDZaFp4k&list=PLSpWSaFW-OezmYsnhNVxSRSW8w3Kf2dN6&index=1

De reacties waren op Twitter dolenthousiast:

Twitter avatar therealfarlow TheRealFarlow The replacement #PaulMcCartney is so much better than the one who died in the 60s. #121212concert
Twitter avatar bomani_jones Bomani Jones if paul’s goal was to tell us his post-beatles stuff gets slept on, it worked on me. #121212concert
Twitter avatar zanecarney Zane Carney Wait a sec, Paul McCartney’s voice is still THAT good?! Are you kidding me?! #121212concert
Twitter avatar laurasrecipes Laura Levy Live and Let Die!! I don’t even care how tired I’ll be tomorrow… Paul rocks! #121212concert

McCartney speelde ook enkele nummers zonder de bandleden van Nirvana:

Video’s andere optredens

Bruce Springsteen speelde samen met Jon Bon Jovi Born to Run:

Rest van het optreden Bruce Springsteen:

Ook Roger Waters & Eddie Vedder stonden samen op het podium:

Beelden van het optreden van The Rolling Stones: