Marathon: 15 minuten

Op 29 september 2011 trad Radiohead op in New York. Tien fans namen het concert op. Een montage van deze tien-camera’s-registratie is nu in diverse vormen verschenen op internet. De ene cameraman heeft een vastere hand dan de andere, maar over het algemeen is de beeldkwaliteit verrassend goed. Doordat alle beelden vanuit het publiek zijn opgenomen heb je veel meer het gevoel zelf het concert bij te wonen dan bij een tv-registratie, terwijl er toch een aangename afwisseling is tussen totalen en close-ups. De film is uitgebracht met instemming van Radiohead zelf, dat aan het project bijdroeg door de originele geluidsopnamen beschikbaar te stellen. Alle shots zijn daarmee gesynchroniseerd – een heidens karwei en dat is een reden dat de voltooide film pas meer dan een jaar na het concert verschijnt.

Het is niet voor het eerst dat een Radiohead-concert op deze manier wordt vereeuwigd. Een optreden in Praag in 2009 werd opgenomen door meer dan 50 fans en staat nog steeds op YouTube.

In Mr. Deity speelt Brian Keith Dalton de rol van God. Hij heeft een aantal tegenspelers, zoals zijn zoon Jesse, zijn vriendin Lucy, met wie hij een haat-liefde-verhouding heeft, en ene Larry, in wie we de Heilige Geest vermoeden. Met hen voert hij discussies op geïrriteerde toon over pr-gerelateerde zaken, waaruit meestal blijkt dat Mr. Deity zijn huiswerk niet heeft gedaan (zo heeft hij pal voor publicatie het Nieuwe Testament niet gelezen) of de gevolgen van zijn besluiten niet overziet. In de laatste aflevering van dit seizoen (het vijfde) zit hij met Larry via Skype te bekvechten over de vraag of het Oude Testament wel of niet letterlijk genomen moet worden. „Als mensen dat doen, staat u te kijk als de grootste zak die ooit heeft bestaan.”

Larva is een komische tekenfilmserie over twee wormen die leven onder een putdeksel. De afleveringen van twee minuten gaan vaak over een voorwerp dat in de put is gevallen, bijvoorbeeld een stukje kauwgom of een muntje. De makers zijn zo attent geweest een paar ‘marathons’ van een kwartier aan te bieden. Dat scheelt een hoop geklik.

Bekijk de video's via nrc.nl/webscan

    • Herbert Blankesteijn