Kortkolom sport

Hayatou wil door als voorzitter bond Afrika

Amsterdam. De Kameroener Issa Hayatou (66) wordt voorgedragen als enige kandidaat voor het voorzitterschap van de Afrikaanse voetbalbond (CAF). De verkiezing is maart volgend jaar in Marokko. De Ivoriaan Jacques Anouma had Hayatou, die CAF al vanaf 1987 leidt, willen uitdagen, maar zijn kandidatuur werd op grond van gewijzigde reglementen niet geaccepteerd. Onder invloed van Hayatou is de voorwaarde opgenomen, dat een kandidaat-voorzitter een CAF-bestuurslid met stemrecht behoort te zijn. Maar dat stemrecht is Anouma afgenomen, nadat hij in 2007 in de executive commmittee van de wereldvoetbalbond FIFA werd gekozen. De Liberiaanse voetbalbond heeft aangekondigd de nieuwe CAF-reglementen te laten toetsen door CAS, het internationale arbitragehof. Overigens is Hayatou niet onomstreden. Vorig jaar kreeg hij een reprimande van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), waarvan hij sinds 2001 lid is. Hayatou zou in 1995 20.000 dollar hebben ontvangen van het voormalige Duitse sportmarketingbedrijf ISL. (NRC)

Tennisster Vergeer weer wereldkampioen

Amsterdam. Rolstoeltennisster Esther Vergeer is door de wereldtennisbond ITF voor de dertiende keer op rij uitgeroepen tot wereldkampioen. Novak Djokovic en Serena Williams kregen die titel toegewezen bij respectievelijk de mannen en vrouwen. Bij de dubbels waren de Amerikaanse broers Bob and Mike Bryan en het Italiaanse koppel Sara Errani and Roberta Vinci de beste. Djokovic, die zijn wereldtitel prolongeerde, pakte in 2012 zes titels en besloot het tennisjaar als nummer één van de wereld. Williams, die 58 van haar 62 partijen won, krijgt de prijs voor de derde maal. De Spanjaard Rafael Nadal maakt eind deze maand zijn officiële rentree op de tennisbaan bij een demonstratietoernooi in Abu Dhabi. Dat schreef hij gisteren op Facebook. (Novum)

El Akchaoui per direct weg bij SC Heerenveen

Amsterdam. Youssef el Akchaoui (31) vertrekt per direct bij SC Heerenveen. Daartoe hebben beide partijen besloten. De verdediger had nog een verbintenis tot het einde van het seizoen. El Akchaoui stond tweeënhalf jaar onder contract in Heerenveen en speelde 22 wedstrijden. Hij werd tussendoor uitgeleend aan VVV en NAC. (Novum)

Smadelijke nederlaag Arsenal in League Cup

Amsterdam. Arsenal heeft zich gisteravond geblameerd in de kwartfinale van de League Cup. De ploeg uit Londen verloor na strafschoppen van Bradford City, een club uit League Two, de vierde en laagste divisie van het Engelse betaald voetbal. Na de reguliere speeltijd en verlenging stond het 1-1. (Novum)

Honkballer Jones van USA naar Japanse club

Amsterdam. De Nederlandse honkballer Andruw Jones verlaat na zestien jaar de Amerikaanse Major League. Hij vertrekt naar de Japanse club Rakuten Golden Eagles. Dat meldt de Volkskrant. De Curaçaoënaar was bij de New York Yankees ‘free agent’. (NRC)