Kortkolom kunst

CDA en ChristenUnie willen musea redden

Amsterdam. Het CDA en de ChristenUnie hebben amendementen ingediend om Slot Loevestein voor het publiek open te houden. Het slot is het enige rijksmuseum onder de grote rivieren en trekt 130.000 bezoekers per jaar. Het CDA wil daarnaast ook Huis Doorn en Rijksmuseum Twenthe openhouden. De Tweede Kamer behandelt aanstaande maandag de cultuurbegroting. Het CDA heeft een wijzigingsvoorstel ingediend dat 1,5 miljoen vrijmaakt door te bezuinigen op de ambtenaren van OCW. Dat is genoeg is om de drie musea in 2013 open te houden. De partij zal ook nog een motie indienen om het benodigde geld voor de jaren erna te regelen. (NRC)

‘Keep Your Head Up’ is Song van het Jaar

Amsterdam. Het nummer Keep Your Head Up van Ben Howard is door de luisteraars van VPRO’s 3voor12 verkozen tot Song van het Jaar 2012. Claudia de Breij maakte dit gisteravond bekend in het televisieprogramma De Wereld Draait Door. De redactie van 3voor12, het muziekplatform van de VPRO, had een voorselectie gemaakt van tweehonderd liedjes uit de programmering van 3FM. Triggerfinger’s versie van I Follow Rivers belandde op de tweede plaats en I Will Wait van Mumford & Sons op de derde plaats. (NRC)

Stephan Enter wint C.C.S. Croneprijs

Amsterdam. Stephan Enter heeft de C.C.S. Croneprijs van 10.000 euro gewonnen, de literaire onderscheiding van de stad Utrecht. De jury prijst hem onder meer om zijn „weergaloze stijl en aandacht voor tijdloze thema’s. Enters diepte schuilt in het heel zorgvuldig verwoorden van het alledaagse”. In november kreeg Enter de Bordewijkprijs voor zijn roman Grip. (NRC)