Kortkolom economie

Nieuw Europees octrooirecht rond

Brussel. De Europese Unie krijgt eindelijk een eigen patentsysteem. Het Europees Parlement is gisteren akkoord gegaan met de invoering daarvan in 2014. Er is bijna veertig jaar over onderhandeld. Het europatent moet de kosten voor de aanvraag van een patent flink verlagen. Nu moeten uitvinders en bedrijven die hun vinding willen vastleggen de patentaanvraag per land apart indienen. Dat kost de aanvrager veel tijd en gemiddeld 20.000 euro, waarvan tweederde opgaat aan vertaalkosten. De regeringsleiders van 25 EU-landen werden het in juni eens over het systeem. Spanje en Italië doen niet mee. In het parlement waren ook bezwaren, onder andere over de verdeling van het hoofdkantoor van het Europees Octrooibureau (EOB) over drie steden (München, Londen en Parijs). Het parlement gaf gisteren toch zijn fiat. (NRC)

Nederlandse export in oktober hoger

Amsterdam. Nederland exporteerde in oktober voor 38,8 miljard euro aan goederen, 14 procent meer dan een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek vandaag publiceerde. Een deel van de stijging komt doordat oktober in 2012 twee werkdagen meer telde dan vorig jaar. Gecorrigeerd voor het verschil in werkdagen, nam het volume van de export met 6 procent toe. (Novum)

Moody’s blijft somber over banken

Amsterdam. Kredietbeoordelaar Moody’s blijft somber over de Nederlandse banken, meldde het bureau gisteren. Het vooruitzicht voor 2013 is „negatief”. Een negatief vooruitzicht is geen vooraankondiging van een afwaardering van de kredietstatus van banken, maar het geeft wel aan hoe Moody’s over de banken denkt. In juni heeft Moody’s de status voor veel Nederlandse banken verlaagd. Belangrijkste reden voor het slechte vooruitzicht is de malaise. Moody’s vreest dat banken verliezen zullen lijden op hypotheken en vastgoed. (NRC)

Pensioenfonds ABP schikt met JPMorgan

Amsterdam. Pensioenfonds ABP heeft een schikking getroffen met de Amerikaanse zakenbank JPMorgan Chase over ‘rommelhypotheken’. ABP had voor het uitbreken van de kredietcrisis op grote schaal belegd in financiële producten van JPMorgan die later gebaseerd bleken op uiterst risicovolle hypotheken. ABP leed een megaverlies op deze portefeuille. Het fonds wilde niet bekendmaken voor welk bedrag er is geschikt. (NRC)

Eerste arrestaties in Libor-schandaal

Londen. De Britse financiële opsporingsdienst (Serious Fraud Office) heeft gisteren drie Britse beurshandelaren gearresteerd in verband met het Libor-schandaal. Het zijn de eerste arrestaties sinds het schandaal, waarbij het tarief waartegen banken elkaar geld uitlenen werd gemanipuleerd, deze zomer uitbrak. De drie mannen zijn Thomas Hayes van Citigroup en UBS, en Terry Farr en James Gilmour van RP Martin. Zij zijn verhoord, maar tot dusver niet in staat van beschuldiging gesteld. (AP, Reuters)