Kortkolom buitenland

VS erkennen Syrische oppositiecoalitie

washington. De Amerikaanse president Barack Obama heeft gisteren in een tv-interview de nieuwe Syrische Nationale Coalitie erkend als „de wettige vertegenwoordiger van het Syrische volk”. Hij ging niet zo ver als eerder Frankrijk en Groot-Brittannië, die de overkoepelende oppositie-alliantie vorige maand erkenden als „de enige wettige vertegenwoordiger”. Obama’s uitspraak ging vooraf aan een bijeenkomst in Marokko van de ‘Vrienden van Syrië’, landen die de oppositie tegen het Syrische regime steunen. Zij willen de oppositie steviger verenigen als aanspreekpunt voor de internationale gemeenschap. (Reuters, AFP)

Ex-rebellenleider mag Libië niet verlaten

benghazi. De vroegere de facto president van Libië, Mustafa Abdel Jalil, is gisteren een uitreisverbod opgelegd door militaire aanklagers na ondervraging over de moord op legercommandant Abdel Fattah Younes, vorig jaar tijdens de oorlog tegen het regime van Moammar Gaddafi. Abdel Jalil werd dit najaar opgevolgd door een gekozen bewind. Younes, die tijdens de opstand naar de rebellen overliep, is beschuldigd van sympathie voor Gaddafi. Zijn stam, de Al-Obeidi, dreigde het onderzoek zelf ter hand te nemen als de Libische autoriteiten „het dossier bleven verwaarlozen”. (AFP, Reuters)

‘Operatie Chávez in Cuba was succes’

Caracas. De operatie van de Venezolaanse president Hugo Chávez was „succesvol”. Dat heeft vicepresident Nicolas Maduro gezegd. Chávez is sinds juni 2011 voor de vierde keer geopereerd tegen kanker. Dit weekend wees Chávez Maduro aan als mogelijke opvolger. In de hoofdstad Caracas leidde hij een wake met aanhangers van Chávez, waarbij een audio-opname werd afgespeelde van de president die het volkslied zingt. (BBC)

Protest Belfast tegen strijken Britse vlag

Belfast. In Belfast is het al een week onrustig nadat het gemeentebestuur op 3 december besloot om de Britse vlag voortaan alleen nog op speciale dagen te hijsen op het gemeentehuis, tot woede van protestantse extremisten. De betogers hebben het gemunt op Naomi Long van de Alliance Party, een neutrale Noord-Ierse partij die de katholieke partijen in het gemeentebestuur aan een meerderheid hielp voor het vlagbesluit. Minister van Noord-Ierse Zaken, Theresa Villiers, heeft de „illegale en gewelddadige acties” veroordeeld. (AP)

Meer landen willen uit ‘Kyoto’ stappen

Amsterdam. Wit-Rusland, Kazachstan en Oekraïne overwegen uit het Kyoto-protocol, het huidige internationale klimaatverdrag, te stappen. Pas na goedkeuring tijdens de klimaattop in Doha, die afgelopen weekeinde werd afgesloten, ontdekten ze dat in een van de paragrafen de eis stond dat de uitstoot tot 2020 onder het niveau van de periode 2008-2010 moet blijven. Volgens de landen, die hoopten te profiteren van ‘Kyoto’, gaat dat ten koste van economische groei, die nodig is om de armoede te bestrijden. (NRC)