Katjoesja is woest omdat het geen licentie krijgt

Russische wielerploeg is verbijsterd over het besluit van de internationale wielerunie.

Amsterdam. Katjoesja heeft gisteren uitgehaald naar de internationale wielerunie UCI. De Russische wielerploeg ontving geen licentie voor de World Tour, maar een toelichting van de internationale wielerunie bleef uit.

Katjoesja is verbaasd over de gang van zaken. „De UCI schendt de sportethiek en veroorzaakt onherstelbare morele en psychologische schade bij de atleten.” Volgens Katjoesja had de UCI eerder laten weten dat aan alle eisen was voldaan om actief te blijven op het hoogste niveau.

De formatie overweegt juridische stappen. „Wij zijn klaar om het gevecht aan te gaan en zijn sterker dan ooit”, staat in de verklaring.

Katjoesja is door de beslissing afhankelijk van wildcards voor deelname aan de belangrijkste wedstrijden. Het team eindigde dit jaar nog als tweede op de World Tour-ranglijst en heeft met de Spanjaard Joaquim Rodriguez de nummer één van de wereld onder contract. De Catalaan werd onder meer tweede in de Giro, derde in de Vuelta en sloot het jaar af door de Ronde van Lombardije te winnen.

Volgens een woordvoerder van de internationale wielerunie zal de UCI bekijken of Katjoesja een licentie krijgt voor het een na hoogste niveau.

In eerste instantie wachtte de UCI ook met het verstrekken van een WorldTour-licentie aan Saxobank van manager Riis, onlangs opnieuw genoemd in dopingaffaires. Nu krijgt de ploeg van kopman Contador toch startrecht, voorlopig voor één jaar. Novum